Srdce

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o posouzení mého zdravotního stavu. Loni v únoru mi byl celkem náhodně při chřipce zjištěn vsoký krevní tlak 100/140. Od té doby léčena Lokrenem (nezabíral), Micardisem 80 (nejdříve působil dobře, později už nestačil), který jsem pak brala 2x 1 tabl. denně + 1x denně Presid 5. Také se léčím s bolestí zad, neurolog tvrdil, že k bolesti zad přispívá Micardis a tak mi doporučil internistku, která nasadila Prestarium Neo 1x denně, tlak se držel v nižších hodnotách, po výsl. Holteru změna na Ramil 10. Když jsem se nedávno zmínila lékařce, že se dost zadýchávám, tato mne poslala na rtg. srdce a plic (ten negativní) a na Echo. Na Echu výsledek: IVS: 11 - ZSLK: 9 - LKd: 50, LKs: 30 - EF: 70% - LS:43- Ao 32 sep 20 PS: 35 - PK 28 Mi: Dct: 142 msec - E/A 1.11 Trik. Pmax: 29mmHg Cípy mitrální i aortální chlopně jsou vcelku jemné, volně pohyblivé. Na aortě: bez patologického proudění, na mitrální chlopni je stopová regurgitace těsně pod chlopní. Levá komora není dilatována, svalovina se kontrahuje symetricky bez ložiskové poruchy kinetiky. Levá síň je lehce rozšířená. Pravostranné dutiny nejsou dilatovány. Na pulmonální i trikuspidální chlopni je stopová regurgitace s hraničním gradientem na trik. ústí. Přepážky jsou bez viditelného defektu, perikard je bez tekutiny. Zá: Porucha diastolické funkce levé komory se stopovou mitrální regurgitací I/IV a mírnou plicní hypertenzí. Sice i jako laik vidím, že nález není závažný, alespoň doufám, ale chci se zeptat, dá-li se plicní hypertenze nějak upravit léky, dále nevím mám-li se šetřit fyzicky atd. Neměla bych brát léky na srdce? Jsem byývalá kuřačka, před 10 lety jsem přestala. Mám 64 let. Vadí mi zadýchávání celkme při malé námaze. Mùžete mi, prosím, sdělit, jak byste mne léčil Vy? Moc děkuji za odpověď, bude-li možná. S pozdravem Zdena.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léky na srdce vlastně berete, protože lék na krevní tlak je zároven na srdíčko - to spolu přímo souvistí. Jste léčena dobře. Nález na echu opravdu není vážný, mírný stupeň plicní hypertenze by zadýchávání ale mohl způsobovat. Fyzické šetření je určitě na místě, ale ne ze strachu ze zhoršení, spíše preventivně, aby vás zadýchání nestresovalo. Chodte na pravidelné kontoly na kardiologii, pan doktor jistě bude dělat opakované kontroly Echo, aby se zjistilo, jak vaše srdíčko funguje a jak je na tom plicní hypertenze. Kdyby se cokoli změnilo, jistě by vás poslal na spec. vyšetření, plicní hypertenze se léčí ve spec. centrech, které váš pan doktor jistě zná. Ale věřím, že léky budou fungovat a nic takového nebude nutné. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: