Srdce

Promiňte, vůbec tomu nerozumím, ale můj přítel měl prý v dětství otvor v srdci, prý se s tím rodí miminka a po nějaké době se jim ten otvor zacelí, ale mému příteli ne. Chodil až do osmnácti let na kontroly ke kardiologovi a potom tam chodit přestal a já ho tam nemůžu dostat. Myslíte, že je to nebezpečné? Má i dost vysoký tlak, na něj ani nebere žádné léky, o své nemoci se se mnou nechce bavit. Všeobecně nemá rád doktory, dokonce i se zlomeným zápěstím jsem ho k doktorovi dostala až po roce a to už musel na operaci. Jen mi prosím napište jestli je to nebezpečné. Děkuji, Veronika

Odpověď odborníka:

Po narození se komunikace mezi síněmi uzavře a nekomunikují. Některým jedincům se otvor neuzavře a levá a pravá síň spolu komunikuje, tento problém se nazývá otevřené foramen ovale. Stav není nebezpečný, ale je potřeba nemocné pravidelně kontrolovat. Bylo by nejlepší, kdyby Váš přítel navštívil kardiologa, který rozhodne o dalším postupu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: