Srdce a psychika

Poslední dobou mě trápí nejrůznější problémy. Jsem ve 27. týdnu těhotenství, navíc se přehnaně pozoruju a mám o sebe až přehnaný strach. S tím asi souvisí i moje problémy, kvůli kterým toho v noci moc nenaspím, protože o nich moc přemýšlím. Už několikrát se mi stalo, že jsem měla problémy s dýcháním, bylo mi na omdlení, bušilo mi srdce. U lékaře mi naměřili EKG, to bylo v pořádku, udělali mi odběry krve, také ok, poslechli mě, bez nálezu. Jsem pět let po odstanění ŠŽ, beru denně Euthyrox 125, výsledky mám v těhotenství dobré. Ale v noci se občas "hrůzou" vzbudím, nemůžu dýchat a hrozně mi buší srdce, klepu se, chvilku trvá, než se zklidním. Je to od psychiky, nebo to může souviset se srdcem? A stačí u lékaře opravdu jen EKG, nebo bych měla podstoupit i další vyšetření srdce? Lékař mi řekl, že srdeční vada není pravděpodobná. Díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vaše potíže budou pravděpodobně od psychiky, jestli tyto potíže máte až v těhotenství. Nejsem si jistý, jestli další došetřování vaše srdce by obtíže pouze nezhoršilo, protože se k tomu budete upínat. Znám to z ambulance, kdy pacienti pořád čekají na vysvětlení svých obtíží. Zkouším s nimi mluvit, že to bude od psychiky, ale trvají na svém. Zkuste se co nejvíce uklidnit a být v pohodě. Vím, že se to snadno řekne, hůře udělá.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: