Srdce a suchý kašel

Dobrý den! Prosím vás,mám takový zvláštní dotaz.Manželka již více než dva měsíce trpí návaly suchého kašle,hlavně v noci,kdy se úpně dusí.Chodí po doktorech,prášky ale nezabírají.Kupujeme i přípravky na suchý kašel z TV reklam,opět bez úspěchu.Včera ale manželka přišla s teorií,jestli to nemá od srdce,protože prý má asi vychýlenou či jakou chlopeň.Vzpomněla si totiž na našeho pejska,který také dostal kašel.Veterinář nám řekl,že je to od srdce,ale operace že mu již moc nepomůže.Za půl roku se nám při jízdě autem vyvrátil a skonal.Nemůže to být tedy také od srdce?Nemá manželka na obvodního lékaře naléhat,ať ji pošle na vyšetření srdce,i když se to může zdát kvůli kašli paradoxní?Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný víkend. Frant.Marek,Olomouc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě 2 měsíce trvajícího suchého kašle je nutné lékařské vyšetření, včetně RTG plic a laboratorních odběrů. V dotazu neuvádíte, které odborné lékaře již manželka navštívila, na prvním místě by to měl být pneumolog (odborník na plicní nemoci) a budou-li provedená vyšetření negativní, mělo by následovat alergologické vyšetření. Suchý kašel může mít řadu příčin, některé z nich byly jistě již vyloučeny při vyšetřeních, která lékaři v uplynulých dvou měsích provedli. V úvahu je třeba vzít dlouhodobě užívané léky, pracovní prostředí, proběhlé respirační onemocnění, stres, příčinou může být i suchý vzduch v topné sezóně či změna lůžkovin, které alergizují. Pokud je nadále příčina obtíží nejasná je vhodné doplnit echokardiografické vyšetření, kompletní kardiologické vyšetření není nutné. Vašeho pejska je mi líto, ale analogii v jeho obtížích a obtížích Vaší manželky nenalézám. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: