Srdce, návykové látky, srdeční selhání

Vážaný pane doktore/ paní doktorko, jsem čtyři roky po plastice mitrální chlopně. Nemám umělou, jen všitý nějaký kroužek. Byla to vrozená vada + jsem to uspíšil svou životosprávou. Je mi 30. Rok a půl mi trvalo, než jsem se zase začal cítit v pořádku a mohl zase blbnout jako dříve (sportovat, večírky s kamarády). Operace proběhla na Homolce, kam jsem také chodil na kontroly. Už jsem prý tak v pořádku, že už tam chodit nemusím a mám se přihlásit na nějaké poliklinice. Za celé 4 roky - a to jsem tam kolikrát naběhl, že opravdu aktutně mi nebylo vůbec dobře - mi neřekli nic špatného. Kolikrát se mi týden v kuse špatně dýchalo, cítíl jsem se velmi slabě, nevěděl jsem co se děje.Vždy po echu mi řekli, že mám srdce v pořádku. Rok po operaci jsem dokonce bral lehké antidepresiva. Dnes už jsem v pořádku. Když neblbnu tedy. Ovšem bylo mi řečeno, že budu moci vše dělat jako dříve a věci o kterých Vám napíšu, by pro mě neměly být žádný problém. Avšak jsou. Na té Homolce toho mají opravdu hodně a mnohem vážnější případy a není tam prostor moc diskutovat a vyptávat se. Mám možná trochu více specifický dotaz ohledně návykových látek. Normálně pracuji, mám VŠ, jsem snad rozumný člověk. Avšak vždy jsem se rád bavil. Hlavně dokud jsem studoval. Nikdy jsem nebral nic nitrožilně. Měl jsem párkrát extázi, pervitin spočítám na ruce, ale pravidelně jsem kouřil marihuanu a pil alkohol. Vše jsem snášel normálně, jako všichni kolem. Nějakou dobu před operací už jsem však nemohl. Po požití většího množství alkoholu mi na druhý den nebylo dobře. Ne však samozřejmě klasická opice, ale BRNĚLY MI RUCE, hůře se mi dýchalo a jakákoliv fyzická námaha mě strašně přitěžovala, cítil jsem se jako bych byl před nějakým kolapsem. Jediné řešení vždy bylo, jen ležet, nehýbat se, co nejvíce se zklidnit, nějak to přespat... Marihuana - najednou mi stačil jeden, dva šluky a NECÍTIL JSEM LEVOU RUKU. Strašně nepříjemné to bylo. Znovu, špatný pocit při dýchání (jakoby jednoduše srdce nestíhalo a nedodýchával), necitlivost celé levé paže, pocit, že každou chvíli nějak zkolabuju, omdlím... opravdu po pouhém jednom šluku například. Když po větším množství alkoholu nebo po marihuaně mi bylo takto, tak samozřejmě už asi rok, dva před operací jsem nevzal nic jiného raději. Zvláštní bylo, že při menším množství alkoholu jsem snesl i marihuanu. I když jen maličko. Jakoby se to nějak vykrátilo. Co chci říct, že i dnes po čtyřech letech od operace, kdy mi doktoři říkali, že budu moct vše jako dřív a po x kontrolách, kdy jsem prý zdravý, chlopeň pracuje jak má, se mi toto děje stále. Absolutně nemohu ani šluka marihuany, alkohol jen střídmě. Jednou jedinkrát jsem zkusil pervitin po asi šesti letech. Co Vám budu povídat. Myslel jsem, že to jsou moje poslední minuty na Zemi. Takže můj dotaz zní - proč se mi toto děje, když jsem prý naprosto zdravý? To přeci neni nic, co bych si přivolal psychicky. Po tédle stránce jsem dávno prý také v pořádku. Chodím běhat, lehce sportuji a nemám sebemenší problém při fyzické námaze. Od operace žiju zdravě, koukám co jím, co piju... mám rozum. Jsem rád, že vůbec žiju. Ale kamarády nevyměním. Mám je pořád stejné, tak občas člověk zkusí, jestli může jako ostatní, jak byl koneckonců zvyklý dřív. Ale jednoduše to nejde. Co je špatně, když jsem prý zdravý, echo je super podle všech doktorů. Proč mám tak extrémní stavy i po malém množství? Dotaz č.2 možná s tím související. Moc bych byl rád, kdybyste mi vysvětlila pojem srdečního selhání. Obecně. Nemůže se to týkat třeba mě? Prý to souvisí s plněním levé komory krví. Ta moje necitlivá levá paže, nebo brnění obou rukou ... není tam spojitost? Samozřejmě jsem se smířil s tím, že mám bujaré večírky za sebou a že už s kamarády nebudu držet basu do raních hodin, ale byl bych moc rád, kdyby jste mi uměla vysvětlit proč k těmto mým stavům dochází. Co se s tím srdcem dějě, že to není poznat na echu ani na holteru apod. Děkuji pěkně. Mějte hezký den. Martin

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že pokud jste byl opakovaně vyšetřený na kardiologii já Vám přes internetovou poradnu těžko poradím. Pokud Vám nedělá dobře alkohol a marihuanu, bude nutné je přestat užívat. Co se týká příznaků, např. necitlivost rukou, brnění rukou to pravděpodobně nezpůsobuje onemocnění srdce. Pojem srdeční selhání je stav, kdy srdce není schopno přečerpat tolik krve, co tělo potřebuje. Je způsobeno mnoha příčinami, napře. onemocnění chlopní, infarktem myokardu, arytmiemi. Pokud máte v pořádku chlopeň a další parametry, je u Vás srdeční selhání nepravděpodobné.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: