Srdce nebo psychika

Chtěla bych se zeptat co může stát za mými problémy. Trvají už od unora letošního roku kdy jsem byla hospitalizovana na interní JIP pro prekolapsovy stav -palpitace tachykardie závratě. Od té doby je to stejné, ba možná i horší. Jsem studentka vyšší školy. Mé stavy (tachykardie - max 130/min, bušení srdce, tlak na hrudi, nervozita, tlak v krku a kolem žaludku, píchání u srdce, návaly horka atd) jsou čím dál častější a zdá se, že i intenzivnější. Když to příjde, mám špatnou náladu, s nikým nemluvím - nechce se mi, pořád nad něčím přemýšlím, sedím a velice často pláču - často velmi intenzivně. Nejím, protože potom mi někdy buší srdce nebo mám rychlý tep a to mě znervózňuje, takže nejím třeba celý den. Hlavou se mi honí otázky typu: proč se to pořád opakuje? nemůžu mít nic se srdcem? udělali lékaři vyšetření kvalitně? bude zase všechno jako dřív nebo se toho už nezbavím a zblázním se? Skoro nikde nechodím, protože mám strach, že se mi něco stane, že mi bude zase zle a ztrapním se. I když jsem obsolvovala asi 4x EKG /unor - duben/ ECHO -unor a potom v květnu EKG Holter a ergometrii + spirometrii s žádným zvláštním nálezem pouze tachykardie nebo sinusová tachykardie, nikdo mi není schopen vysvětlit, že se srdcem nic nemám a nemusím se toho bát. Pořád mě napadají myšlenky : co když si doktor něčeho nevšiml nebo co když se od té doby něco změnilo...ani na vyšetření štítné žlázy paní doktorka nic nenašla. Neustále mám strach, že dostanu infarkt nebo jiné srdeční onemocnění ( mám 21 let). Už nevím co mám dělat , bojím se, že se toho nezbavím. Je to nepříjemné a strašně mě to omezuje a unavuje. I když teď mám praxi tak je to trochu lepší, není to tak intenzivní, ale sem tam mě jako by v krku něco dvakrát nebo třikrát zapulzovalo. Před tím se mi jakoby zatají dech a potom to 2x vice bouchne někdy ani to ne. Není mi u toho zle, ale je to celkem otravné. Dříve jsem měla plno zájmů, teď raději nikde nechodím, protože mám strach, že mi bude zase zle, že se mi něco stane nebo že umřu. Neustále hledám něco na internetu. Myslíte, že záchvatovité občasné tachykardie o frekvenci max 130/min mohou poškodit srdce (někde jsem se to dočetla)?Je to opravdu psychika? Děkuji za váš čas.

Odpověď odborníka:

Myslím si, že jste již důkladně vyšetřená. Další vyšetření by nepřineslo žádné výsledky, byly by negativní a vás by pouze znervózněly. Pokud jste byla opakovaně vyšetřená a nic se nenašlo, vše nasvědčuje, že se jedná o psychický problém. Někdy jde o stres ve škole nebo v rodině, těžké období v životě atd. Pokud vás to již limituje v běžném životě- nikam nechodíte, nic vás nebaví, byla by vhodná konzultace u psychologa. Vaše hledání na internetu vás neuklidní, spíše znervózní. Ve vašem věku a negativních vyšetřeních je infarkt dost nepravděpodobný. Zkuste vše probrat s praktickým lékařem a dohodnout s ním další postup.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
. | Od: martina | 13.9.2013 19:27
karolina ja mam presne to iste :'(
reagovat
re:.stejné potíže | Od: Lenka | 25.4.2014 11:35
Přesně tím samým problémem jsem si prošla taky. Je
to opravdu velice vyčerpávající. Teď už dlouho beru
antidepresiva a je to mnohem lepší.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: