Srdce, plíce, střeva

Dobrý den, nevím přesně s čím můj problém souvisí, domnívám se, že základem bude patrně můj psychický stav. Už delší dobu pociťuji palpitace, často k tachykardii, někdy i dušnost. Dále mně trápí časté bolesti břicha, někdy až křeče, cítím bublání, pociťuju častější nucení na stolici, chodím několikrát denně, ale množství není uspokojivé, stolice je spíš řidší. Mám pocit, že se obtíže stupňují. Léčim se již delší dobu s depresí a úzkostnou poruchou. Trvalo dlouho, než se povedlo nasadit správnou terapii, ale povedlo se. Psychicky se cítím vcelku dobře, ikdyž v poslední době se začaly objevovat úzkostné ataky se vším všudy, ale moje myšlení není depresivní. Cítím se hodně vyčerpaná a bez energie. Užívám Sertralin 100mg 1-0-0, na noc Atarax 25 mg 1tbl a při obtížích rivotrill gtt. d.p.. Jsem zdravotník a vím, že bych měla zajít za lékařem přímo a ne online, nicméně nejdříve bych se přece jenom ráda poradila touto cestou. Vlastně ani nevím, kam s tolika obtížemi jít a právě proto si myslím, nebo i doufám, že příčina je psychická a doufám, že objevení úzkostí je důsledek "nepříznivého ročního období". V normálním případě bych nejspíše zašla za svojí psychiatričkou, ale ta je na šest neděl na mateřské a jestli má nějaký záskok nevím, ale popravdě, asi bych k "cizímu" nešla. Děkuji mnohokrát za váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- díky za důvěru. Jste inteligentní a vzdělaná bytost, dokážete chápat propojení lidské psychiky a tělesna. Je jistě skvělé, že cítíte jistou úlevu v oblasti depresivního vnímání skutečnosti, ale přesto sama vnímáte, že Váš celkový stav není uspokojivý. Je možné, že Vaše tělesné příznaky jsou "somatisací" úzkosti, ale bez jistého základního zmapování stavu to není možné prohlásit s pocitem bezpečí- a to Vy nesmírně potřebujete. Myslím, že v současnosti by Vaším nejlepším rádcem byl Váš registrující praktický lékař. Má možnost Vám poskytnout základní interní vyšetření, je schopen případně pomoci i s úpravou protiúzkostných léků /například beta- blokátor k úpravě tachykardie, duspatalin či sulpirid k ošetření zažívacích obtíží../. Jste skvělý pacient, není proč se jakkoliv stydět!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Články: Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Lidově řečeno revma je...
Když se řekne akromegalie
Články: Když se řekne akromegalie
Akromegalie je hormonální...
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: