Srdeční aritmie

Pane doktore,v rodině z otcové strany máme několik umrtí na vady srdce,dědeček umřel ve 40letech na infarkt,otcův bratr ve 42letech infarkt,další otcův bratr 59let 3 měsíce po transplantaci chlopní,i otec má nějaké problémy se srdcem,aritmii a vysoký tep.Já už asi 4 roky na sobě pozoruji že mi taky srdíčko jakoby letí..Někdy mi to dělá opravdu hodně a několikrát za sebou,někdy denně někdy je třeba i týden klid.Začala jsem to víc vnímat při předchozím těhotenství,po porodu se to zlepšilo,ale pak se to zase začalo zhoršovat,nyní jsem opět těhotná v 8 měsíci,od začátku těhoteství až tak do 6 měsíce mi to dělalo opravdu hodně,nyní je jakoby klidový stav,pocituji to jen opravdu sem tam.Výsledky s ultrazvuku srdce,jsou naprosto v pořádku a EKG holter:SR,sinusová tachykardie při denní aktivitě,SVES 233,oj kuplety,1x triplet,KES 420 monotopní,isolované,ress palpitace v graviditě,při extrasystolii viz holter.Vůbec tomu nerozumím-je to v pořádku?dr.mi jen řekl,že to není uplně v pohodě,ale vzhledem k těhotenství že mi stejně žádnou medikaci dát nemůže.Ale nevím co to vlastně znamená,jestli mám jít na kontrolu nebo je to v pořádku

Odpověď odborníka:

Hlavní je, že máte v pořádku ECHO srdce a nemáte žádné chlopenní vady. Dle mého názoru je EKG Holter ještě v rámci fyziologické normy a rozhodně bych nález neřešil léky. Bude dobré zajít na kontrolu, domluvit další postup, ev. kontrolní EKG Holter. Nyní nemějte strach. Palpitace (bušení srdce) je velmi nepříjemné, ale ve většině případů není nebezpečné. Někdy pomohou preparáty draslíku a hořčíku, ale v těhotenství vždy po domluvě s ošetřujícím gynekologem a praktickým lékařem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: