Srdeční palpitace, závratě a tlak v hlavě

Dobrý den, rád bych se zeptal na pár problémů týkajících se mého zdraví. Je mi 19 let a už cca měsíc mám zdravotní problémy (nevím konkrétně oč jde). V klidovém stavu, když jsem například s přáteli, nebo ve škole se mi z ničeho nic rozbuší srdce a k tomu se přidávají silné a velice nepříjemné závratě, kolikrát mám pocit, že zkolabuji a nemůžu téměř nic dělat - nikdy však ke kolapsu zatím nedošlo. Navštívil jsem proto svou lékařku, protože se mi zdá, že jsou tyto záchvaty pravidelnější a intenzivnější. Lékařka mi sdělila, že se jedná o srdeční paroxysmální palpitace s vertigem, které mohou být zapříčiněny stresem. EKG mám však v pořádku a krevní testy bez nálezu. Ještě dostanu Holtera. Poslední dny se ale k tomu všemu přidal zvláštní tlak v hlavě a občasné mravenčení na pravé straně hlavy (jako když přeběhne mráz). Včera jsem šel ven, úplně v pohodě a bez stresu, přibližně po hodině jsem se vracel domů a myslel jsem si, že je to poslední den mého života, že domů už nedojdu. Měl jsem pocit, že požádám i kolemdoucí, aby mi přivolali pomoc. To jsem neudělal, šel jsem dál a začal jsem si potichu zpívat, abych přišel na jiné myšlenky. Když jsem došel domů, lehl jsem si a pokoušel se usnout Šíleně se mi motala hlava, jako bych byl opilý, to jsem však nebyl. Ještě by bylo asi dobré zmínit, že mám v rodině epileptiky, ale epilepsie se u nás dědí geneticky a u žen. Ale myslím si, že takto se epilepsie neprojevuje. Nejedná se o nějakou sraženinu v hlavě? nádor? skříplný nerv? Nebo něco, co by mohlo vyvolávat moje zvláštní stavy? Mám z toho všeho veliký strach. Prosím můžete mi poradit, co si o tom všem myslíte? Děkuji mockrát za odpověď a přeji krásné dny.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle Vašeho popisu bych soudila na panickou poruchu. Nicméně přes stanovením této diagnosy je vždy nutné vyloučit organickou příčinu. Tedy provést neurologické a interní vyšetření.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Články: "Zlatá" léčba revmatoidní artritidy
Řešení výše uvedené nemoci...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Články: Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Rádi byste přestali kouřit...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bronchoskopie
Články: Bronchoskopie
Bronchoskopie je...
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: