Srdecni potize

  • Dotaz od: Hana Cifkova
  • Publikováno: 24.9.2008
  • uLékaře.cz

Dobry den, mam dotaz ohledne manzela, vek 56 let loni na dovolene v horach po delsi jizde dzipem po hrbolate ceste zacal citit pichani u srdce, bylo to spojene s pocitem uzkosti, obtizne vysel schody a kazdy otres tela stav zhorsoval nasledujici den podstoupil zakladni lekarske a vysetreni EKG, bylo vse normalni po navratu z dovolene vysetreni v nemocnici take nic neukazalo byly provedeny zatezove testy manzel je nekurak, stihly, ma dostatek pohybu , cholesterol 4,5 tlak normalni , jinak se s nicim neleci a zadne problemy nemel v mladi prodelal po nedolecene angine revmaticke onemocneni, asi rok se lecil se srdecnimu potizemi poslednich tricet let nemel zadne potize v rodine ale deda i otec zemreli na infarkt manzel se od te doby vyhyba jakemukoli skakani,otresum atd, napriklad je nepredstavitelne, ze by skakal pres svihadlo nebo podnikl jizdu na dzipu, na traktoru atd. otresy mnaji spatny vliv, ihned pocituje tisen a pichani u srdce je na tyto potize nejake vysertreni kam se mame obratit Dekuji predem za odpoved H. Cifkova od te doby

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bylo by dobré, aby byl manžel sledován v nějakých častějších intervalech obvodním lékařem (ekg a laboratorní testy), ale určitě by bylo také vhodné, aby vzhledem k prodělanému revmatickému onemocnění a léčení srdce v minulosti, byla zvážena konzultace i na kardiologii. Tam by se lékaři mohli rozhodnout nejspíše pro echo-srdce, což je UZV, který podrobně vyšetří stav srdíčka (u revmatického onemocnění jde hlavně o chlopně a výkon srdce). Vzhledem k tomu, že v rodině bylo tolik infarktů a manžel prodělal revmatické onemocnění, by byla kardiologie určitě namístě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: