Srostlé kůstky v nártu

Od narození mám zvýšenou klenbu na noze, ale bohužel si toho nikdo v útlém věku nevšiml. Začal jsem to řesit asi v 15 letech kdy mi to začala vadit při sportu. Došlapuji jen na patu a přední čast, tudíž nemůžu vyvinout takovou rychlost jako moji vrstevníci a ani nemám takový odraz atd. A hlavně při běhu pocituji problémy, hlavně s koleny, ale hodně velké problémy mám s kotníky, které mám velmi nestabilní .Veliklost nohy mám 35 a to mi nedávno bylo 18 let. Ale boty musím kupovat vel. 40 protože do menšich se nejdu kvůli šiřce nohy. Doktor mi pokaždé řiká, že mám počkat než budu starší a rentgen mi udělal až loni. Zjistil, že mám srostle kůstky v nártu, ale operace podle něj není nutná. Poslal mě alespoň na rehabilitace a zdejší doktorka mi řekla, že nic takového v tživotě neviděla a nechápe, že si toho nikdo nevšiml... Chtěl bych se tedy hlavně zeptat, jestli byste doporučili operaci a připadně jak se jí domoci. Opravdu mě to velmi omezuju už i v běžném životě. Děkuji

Odpověď odborníka:

Samozřejmě je třeba vidět nohu i rtg nohy, ale je pravda, že většinou se jedná o změnu, která nemusí vyvolávat větší potíže, stav lze upravit vložkami, vhodnou obuví. Operace jen tehdy pokud by vyvolávala větší potíže a pokud by přinesla zlepšení stavu. V tomto směru bych byl velmi obezřetný. Spolupráce s rehabilitací, kde pohybová a fyzikální léčba - je na místě. Pravidelné vyšetření na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: