Srůsty

Dobrý den, před šesti lety, po porodu mě začalo pobolívat na pravé straně v podbříšku. Obvodní lékařka mě poslala na chirurgii, kde zjistili cituji: sono se sup. enteritis - není jasné z čeho jest závěr - jen lokal obraz zhrubělé tenké kličky. Douglas bez vyklenutí, ale biman. palpace: bolestivost v dx. jámě kyčelní výrazná. Dále jsem byla na Irriografii nález cituji: volné plnění ampuly rektální i vyšších etáží tračníku na jeho jednotlivých úsecích nástěné lése neprokázány. Zobrazil se štíhlý, laterálně probíhající appendix. Doporučili mi dietní stravu a pokud se stav zhorší koloskopii. Moje obvodní lékařka mě ještě poslala na ultrazvuk střev a tam zjistili, že appendix je fixován k terminální ileum - zjistili adheze apendixu k TI, bez zánětu. Moje obvodní lékařka doporučila, abych srůsty laparoskopicky neodstraňovala, že se rády dělají znovu. Chtěla bych se jen zeptat, zda je možné aby se ultrazvukem dalo zjistit, že mám srůsty. Jsem těhotná a lékař, který mi prováděl ultrazvuk při kontrole miminka mě docela vystrašil, když mi řekl, že se srůsty ultrazvukem poznat nedají. Byla jsem klidná, ale teď nevím...Jsem bez potíží, jen občas při námaze mi pravá strana pobolívá a bolest vystřeluje pod žebro a někdy do břicha. Jsou srůsty nebezpečné? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano! Srůsty jsou různé - některé jsou malé a nečiní obtíže, stejně tak je není možno diagnostikovat ultrazvukem. Jiné srůsty mohou být masivní a mohou způsobovat obtíže včetně závažných obtíží s pasáží potravy a polohou střeva. Čím je srůst větší a závažnější, tím spíš bude na vyšetření vidět. Bolesti jsou v těhotenství běžné, může je typicky způsobovat napínání děložních vazů.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x