Srůsty po operaci

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné mít srůsty po laparoskopické operaci(před 5 lety) slepého střeva? A zda je možné, že srůsty na střevě byly již před operací?Lékař mi po operaci říkal, že mi slepé střevo vzali, ale , že tam byly nějaké srůsty.A je možné, že , když je změna počasí, že mě pobolívá břicho v souvislosti se srůsty?Břicho v oblasti, kde byly vpichy po laparoskopii , mě občas dost bolí(hlavně pokud v práci dělám hodně náročnou fyzickou práci-zvedání těžkých hlav motoru).Na základě toho mi byl proveden UZ břicha a RTG břicha, ale nic tam prý není.Je tedy možné, že takto zlobí srůsty?Před 4 lety jsme měl zánět tlustého střeva, na který jsem dostal ATB v tabletách a léčil se doma.Jiné obtíže nemám.děkuji Vladimír

Odpověď odborníka:

"Laparoskopický přístup je nejšetrnější přístup v chirurgii. Co, ale změny v břiše může způsobit a způsobí jsou zánětlivé změny orgánů dutiny břišní, tedy i appendixu, přívěsku slepého střeva. Pokud jsou změny již delší dobuý před operací mohou se vyjímečně objevit srůsty mezi kličkami tenkého střeva již dříve. Změny počasí se na bolestech břicha ve vztahu ke srůstům neobjevují. Bolesti břicha v souvislosti se srůsty mezi kličkami mají vysokou souvislost s nadýmavou stravou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: