Srůsty, střeva

Dobrý den, po dlouhodobých bolestech /10 let trv./ problémech s vyprazdň. a mnoha faleš.dg,např.Crohn, které se nepotvrdily, mi bylo zjištěno při kolonosk.esovitá klička zejm.sigmoidum fixov.ve srůstech.Sigmoidum přirostlé k zadní břišní stěně,kolono v totál.narkoze,dle sdělení velmi zkušeného endoskopisty provedení na hranici bezpečnosti.Velmi vinuté a prodlouž.tl.stř.,průchod mu prý připadal jak břicho po 2císařích a několika břiš.operacích. vlastní .střevo má norm.nález.Operace nikdy žádná nebyla,zánět v břiše i přes ohrom.potíže nikdy potvrzen nebyl /pravidl.dělány podrob.rozbory,CT břicha,střev,UTZ atd.,vždy bez nálezu/.Doporučení zkušeného internisty nezasahovat operačně /pokud prý srůsty se udělaly pouhými střety orgánů, oper.zásah by mohl ještě srůsty i přes antiadhes. prostředky zvětšit, znásobit. Bolesti břišcha,zad, a probl. s vyprazdň.jsou na hranici snesitelnosti,různé úpravy stravy,léky /za těch 10 let vyzkoušeno snad vše/bez účinku.Jsem v plném ID,v podstatě skutečně život invalidy,/omezení všech činností,po 1 hod.stání si musím lehnout na 2 hod.,z týdne funguji 1-3 dny,ostatní proležím v bolestech..podbřišek,levý bok,pánev,hluboké bolesti a křeče../.Jinak provedena vyšetř.ortoped,urolog,gynekolog,neurolog,/ct,vyšetř.../ vše bez nálezu. Prosím o názor.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Jano, píšete, že se k Vašemu stavu už vyjádřila spousta zkušených odborníků. Bohužel bez toho, abych Vás vyšetřila, prošla si Vaše zdravotní záznamy a vysledky vyšetření, užívanou medikaci, nemohu dát odbornou radu, Píšete, že máte zájem o názor, mohu poskytnou pohled chirurga. Srůsty v dutině břišní opravdu vznikají nejčastěji jako důsledek operací, jak po otevřených tak po laparoskopických. Toto evidentně není Váš případ, nicméně vrozené srůsty mohou činit úplně stejné, ne-li horší obtíže. Zvažujete-li operaci, jakýkoli typ operace může i při dodržení všech preventivních zásad srůsty způsobit. Chirurgická adheziolýza (rozrušení srůstů) bez ohledu na metodu adheziolýzy (laparoskopie/ klasická břiišní operace), nebo typ srůstů, i přes zachování zásad správné chirurgické techniky, má za následek traumatické poškození tkání a vysoký výskyt opakovaného tvoření srůstů v průměru 85 %. Pokud u Vás dochází k selhání konzervativní léčby - bolesti a invalidizující obtíže i přes zavedenou medikaci a režimová opatření, bylo by vhodné o operaci uvažovat. Mohu Vám doporuči prostudovat stránku http://www.srusty.cz. Najdete tam pojednání o bariérovém prostředku Hyalobarrier gel, rovněž seznam pracovišť, kde se touto metodou zabývají. Za zvážení by stála konzultace s odborníky v tomto směru. Přeji hezký den.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x