Srůsty ve vejcovodu

Dobrý den před 14 dni jsem prodělala odstranení mimoděložního těhotemství. Byl mi odebrán levý vejcovod příčinou mimoděložního těhotenství prý byly srůsty o žádném zánětu dělohy a podobně se ve zpráve nepíše a nic podobného mi nebylo sděleno. Mě teď zajíma jaká je pravděpodobnost, že by byl můj pravý vejcovod v naprostém pořádku, je možné aby byl úplně bez srůstů? chci se totiž vyhnout případnému dalšímu mimoděložnímu těhotenství, protože pak už by mi zbývalo jen umělé oplodnění. po zahojení vejcovodu za ty cca 3 měsíce bych si ráda nechala vyšetřit ten pravý vejcovod, ale nechce se mi opět na LPSK. je prý možnost nechat se vyšetřit rentgenem vstřiknutím kontrastní látky, ale můj doktor říkal, že se nemám nechat zbytečne ozařovat. Vím, že rentgeny nejsou zdravé, ale mohly by mít nějaký dopad na následné otěhotnění krátce po ozáření? taky moc nechápu proč mi doktor řekl ať to neřeším, leda v případě, že mi nepůjde dlouho dobu otěhotnět. S toho já strach nemám otěhotněla jsem hned napoprvé při prvním nechráněném styku, bojím se spíše, že pokud mám i v tom pravém vejcovodu srůsty bude se opakovat dalši mimoděložní těhotenství, takže bych je případně ráda odstranila dříve, než se o miminko začneme snažit. Nebo je lepší zajít rovnou na LPSK s tím, že to hned odstraní a vyhnu se tak ozáření. zrpávě taky moc nerozumím, týká se vejcovodu pravého který mi zůstal : tuba v pravo štíhlá, vinutá, v pravo cékum v konvolutu srůstů se stěnou břišní. jinak serosy klidné, CD bez výpotků. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, přikláním se k Vašemu lékaři, počkat,jak proběhne otěhotnění.že máte za sebou mimoděl.graviditu není podmínkou, že v druhém vejcovodu budou srůsty nebo ne.i pokud by tam byly, nelze je rozrušit s tím,že by byl vejcovod plně průchodný. zjištění průchodnosti vejcovodu je indikováno v případě,že nelze otěhotnět cca 1 rok. být na Vašem místě, neuvažovala bych o agresivních metodách,jak zjistit průchodnost. co se týče toho nálezu, tak normální nález vejcovodu (tuba), konvolut srůstů znamená, že pravděpodobně proběhl zánět v břiše nebo jste po operaci slepého střeva a vytvořily se srůsty.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x