Srůsty, zduřelá kůže po nástřihu po porodu

Dobrý den, poslední dobou mě trápí bolest konečníků, spíš přecitlivělost, pocit, jako bych v konečníku něco měla. Myslím si, že je to způsobeno nástřihem při porodu. Už hned po prvním porodu jsem tam měla takovou jakoby "kuličku" z kůže, ale tentokrát je tam toho víc. Mám za sebou 2 porody a za 2 měsíce mě čeká třetí porod. Může to "zduření" být způsobeno očekávaným porodem? Nebo to může být i úplně něco jiného?Zkoušela jsem to i vyfotit....... je mi to hloupé jít s tím někde za lékařem, prosím poradte mi jestli je nutné s tím za lékařem chodit. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle fota i popisu máte hemoroidy - rozšířené žíly konečníku, spolu s mírně vyhřezlou sliznicí spodní části konečníku. S nástřihem při porodu jejich vznik nesouvisí. K lékaři jděte, pokud by začaly krvácet nebo pokud by se zhoršovaly či při jakýchkoli pochybnostech ohledně stavu (pozn. lékař je vidí také v rámci těhotenské prohlídky, při té příležitosti se ho můžete také zeptat). Jinak je třeba dbát na to, abyste měla měkkou stolici, abyste nemusela při vyprazdňování tlačit (dostatek tekutin, vláknina, třeba jablečná, hodně také pomáhají švestky, třeba sušené) a pokud možno nesedejte na tvrdý podklad. Vystouplou sliznici můžete opatrně nenásilně zatlačit zpět prstem. Na splasknutí hemoroidů dobře pomáhá koupel v odvaru z dubové kůry (prodává se v lékárně) nebo mast z dubové kůry, případně mast Preparation H (schválená i pro použití v těhotenství a při kojení). Pozn.Na hemoroidy existuje mnoho přípravků, napsala jsem ty, které lze s jistotou použít v těhotenství a při kojení. Hemoroidy jsou častým jevem v těhotenství, jejich objevení se souvisí se změnami provázejícími pánevní dno během těhotenství. Pokud budete rodit přirozenými porodními cestami, je velmi pravděpodobné, že se hemoroidy ještě zvětší. Pak opět dobře pomáhá dubová kůra a dbát na měkkou stolici. Jinak hemoroidy se dají odstranit chirurgicky, ale pokud Vás nyní nebudou výrazně trápit apod., je lepší nechat zákrok na dobu, až budete zhojená po porodu (tj.nejdříve po šestinedělí). Podrobněji se poradit můžete se svým gynekologem nebo praktickým lékařem. Nestyďte se o tom s nimi hovořit, jedná se o běžný a zpravidla dobře řešitelný problém, který při neléčení naopak dost ztrpčuje život a může vést k poškození střevní sliznice.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Asexualita
Články: Asexualita
Asexuálové jsou lidé, kteří...
Osteogenesis imperfecta
Články: Osteogenesis imperfecta
Osteogenesis imperfecta je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: