Št.žláza

Při odběrech krve mi byla zjištěna praktickým lékařem hodnota TSH: 25,023 a fT4: 8,91. Praktický lékař mi řekl, že se jedná o závažnou hypofunkci štítné žlázy a že je nutné ihned začít brát léky. Bohužel objednací termíny endokrinologů jsou velmi dlouhé a ze dne na den mě nikdo nevezme. Navíc nemám žádné potíže, které bývají s hypofunkcí spojovány, jsem hubená při výšce 182cm vážím 63kg, spíš mám problém přibrat, necítím ani únavu nebo malátnost, v poslední době jsem měla problém spíše s průjmem než se zácpou, tak mě překvapuje, že bych měla tak vysoké hodnoty. Jak rychle je nutné začít s léčtou a je možné, že jsou výsledky odběru něčím ovlivněné? Přijde mi zvláštní mít vysoké hodnoty bez jakýchkoli potíží. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vaše hodnoty TSH a fT4 skutečně svědčí závažnější hypofunkci št.žl. a je nutné hormony št.žl.doplnit.Zřejmě tento stav probíhá povolna dlouhodobě a Váš organismus se adaptoval.Léčba nemusí být zahájena např.zítra,dostačuje v řádu dnů -2-týdny,ale dlouho ji neodkládejte.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: