Št.žláza

V říjnu 2013 mi byla náhodou při předoperačním vyšetření zjištěna snížená fce štítné žlázy. Od té doby jsem užívala 1/2 tablety letrox 50 denně. Na konci loňského roku mi lékařka při kontrole sdělila, že výsledky jsou horší a nasadila větší dávku Letroxu. Nebylo mi příjemné navyšování dávky léků a tak jsem se sama rozhodla - dobrala jsem léky, které jsem měla v původním dávkování a poté Letrox na 5 měsíců vysadila úplně. Když jsem byla nyní na kontrole, hodnoty byly lepší než minule, téměř v normě (TSH 4,11, fT4 17,27). V příloze přikládám výsledky lab. testů. Jsem z toho nyní zmatená. Ráda bych otěhotněla a vím, že je zapotřebí mít hodnoty TSH ještě nižší. Nicméně, během užívání Letroxu se výsledky ve finále zhoršily, zato po vysazení zlepšily. Můj životní styl v uplynulých měsících jsem nijak zvláště nehlídala. Vzhledem k veliké časové vytíženosti jsem ani neměla moc času na sport a dodržování nějakého striktnějšího zdravého jídelníčku. Můžete mi prosím napsat názor na fakt, že hodnoty byly po 5 měsících bez Letroxu lepší než při jeho užívání a jaký postup byste doporučil/a při plánování otěhotnění? Předem moc děkuji za odpověď. DN

Odpověď odborníka:

Nevím,jaké laboratorní hodnoty u Vás byly v r.2013,ale dle malé dávky Letroxu zřejmě se jednalo o velmi lehce sníženou činnost št.žlázy.Přiložená laboratoř je v pořádku a medikamentozní léčbu nevyžaduje.Pokud se rozhodnete pro těhotenství,zcela jistě musíte být pod přísnější kontrolou (i častější) endokrinologa.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: