Stafylococus aureus

Dobrý den. Mojí kožařkou mi byl diagnostikován (stěry zaslány na kultivaci) stafylococus aureus - zlatý stafylokok. Jsem po léčbě antibiotiky zhruba měsíc. Ant. bylo širokospektré, říkala MUDr. Dále jsem už vypotřebovala Belogent, Locoid. Problémy s popraskanou, mokvající a bolest způsobující pokožkou trvají i nadále. Tyto problémy mám několik let. Vždy se, po nějaké době, objeví malý flíček na konci končetin a postupně začne užírat větší a větší část zdravé kůže. Nyní třeba celý palec na levé noze, třetí prst na levé noze a prsty na levé ruce. Před devíti lety to např. byla okolí nehtů na pravé ruce a dva mi slezly zcela. Nikdy se však neobjevil v oblasti ani hrdla a ani gyn. a jinde na těle taky ne. Jsem z toho vážně zoufalá. Nejen, že je to bolestivá záležitost, obzvlášť v botech teď v zimě, ale na rukou je to i o estetice. Podotýkám, že moje MUDr. je velice příjemná žena a odbornice a má velikou snahu mi pomoci a je to i vidět. Nicméně jsem očekávala větší efekt, když mi byl zjištěn původce mého trápení. Ráda bych znala i Vaši radu, jaké léky - antibiotika bych měla třeba ještě užívat, jaké masti. A hlavně, kde se bacil bere. Jsem matkou tří dětí a ani jedno nemá takové problémy. Žijeme v čisté domácnosti, hygiena je nám vlastní. Nevedu žádný nezřízený život a přitom mám ruce horší než nějaký bezdomovec a vyjít si v létě jen tak, v sandálkách, tak o tom si můžu nechat jen zdát. Ponožky nosím bavlněné a doma jsem na boso, aby kůže dýchala a nic mne netlačilo, nádobí myji vyjímečně a když už musím, používám rukavice. prostě se o sebe starám a efekt je opravdu k pláči. Mám malé neteře - miminka a nemůžu je ani pochovat, jak se bojím, aby to ode mne nechytily. Současné problémy mám od června loňského roku, kde se mi ložisko udělalo mezi palcem a druhým prstem a já to tehdy přičítala pantoflím - žabkám, že jsem si meziprstí odřela. Díky za radu Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kožní stafylokoková infekce je bohužel velmi často úporná a je obtížné se jí zbavit. Stafylokok (i ten zlatý) patří přitom k bakteriím, které se na kůži běžně vyskytují. Proč u Vás dělá takové obtíže, není snadné zjistit. Obecně k tomu někdy dochází při poruchách kožní imunity, někdy jako doprovod jiného onemocnění (např.cukrovky), někdy se příčinu nepodaří zjistit. Co se týče léčby, souhlasím s Vaší paní doktorkou s nasazením antibiotik dle citlivosti (takže vyčkejte na výsledek) s tím, že podle mého názoru by bylo vhodné předepsat je jak celkově (tablety), tak lokálně (krém či mast). Ještě mě napadlo, jestli se na infekci nepodílí i přítomnost plísně (nemusí být nutně vidět, navíc podle obrázku ji u Vás nelze vyloučit) - pokud ano, bylo by potřeba pokusit se zbavit i plísně. Za pokus (bohužel pořád píšu zkusit a pokusit se - kožní stafylokoková infekce je opravdu svízel) stojí i užívání fyziologických střevních bakterií (lactobacillus+bifidobacterium), aby byla vyrovnána správná bakteriální flóra v těle, někdy to pomůže i co s týče stavu imunity kůže a sliznic. A spolu s antibiotiky se někdy podávají i kortikoidní přípravky na zmírnění zánětu, ale o jejich použití rozhoduje vždy ošetřující lékař na základě znalosti celkového stavu pacienta. Také je možné navštívit kožní oddělení příslušné nemocnice - na kožních odděleních obvykle probíhají u složitějších případů lékařská konsilia, kdy se více lékařů poradí nad diagnostikou a léčbou (podle hesla "více hlav víc ví").

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
liečba | Od: richard | 16.9.2010 07:01
stafycocus aureus dokážete vyliečiř-odstrániť jedine homeopaticky priamo ,,Stafylococus aureus nozoda,,. To je jediná účinná liečba,žiadne antibiotiká a ost.farma.blbotinky.nepočúvajte len lekárov.
s pozdravom havetta
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: