Stafylokok a streptokok - očkování

Je možné očkovat dítě 2,5 roku vakcínou Priorix, ikdyž má v nose pozitivní stafylococus aureus ++ a streptococus pneumonie++? Dcera měla 2x antibiotika, ale zřejmě nezabírají. Lékařka chce nyní očkovat, ale já mám strach aby kombinace těchto bakterií a očkování něco nezpůsobily. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zdeňko, pro podání vakcíny je rozhodující celkový a aktuální zdravotní stav dítěte. Předpokládám, že pediatr Vašeho dítěte rozhodl správně. Přítomnost bakterií v nose, jak píšete, nemusí být vždy známkou probíhajícího onemocnění, může se jednat o tzv. nosičství, které nepovažujeme za kontraindikací očkování. Stafylococcus aureus je součástí fyziologické mikroflóry sliznic a kůže a bývá ve vyšetření pozitivní u 20-40% osob. Stejně tak Streptococcus pneumonie je bakterie, kterou nacházíme v horních dýchacích cestách u 20-40% dětí, aniž by tyto děti vykazovaly známky onemocnění. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: