Stálá bolest v oblasti konečníku

Dobrý den, od června 2014 trpím stupňující se bolestí v oblasti konečníků (kostrče). Podstoupila jsem odstranění 3 hemeroidů 2. stupně pomocí Hemoronu, bohužel bez výsledku. Mám za sebou Sigmoideoskopii - vše v pořádku, včetně zhojených hemoroidů, vyšetření krve, plísní, odčervení, rentgen kostrče - vše je negativní, bolest ale stále stejná. Nemám žádný problém se stolicí, nekrvácím. Bolest začíná cca. kolem 9-10 hod. dopoledne a pokračuje celý den. Nemohu už prakticky vůbec fungovat, nezabírají mi žádná analgetika na bolest (Ibalgin, Doreta). Uleví se mi pouze večer, když si vezmu Zolpinox - než usnu, tak mám téměř po bolesti. Trochu pomáhá také ledování kostrče, to se mi tak na 30 minut trochu uleví. Potřebovala bych poradit, zejména s léky, které by mi ulevily od té nekončící bolesti a kde by jinde ještě mohla být příčina. Mohlo by jít o zánět kostrče či píštěle (v 17 letech mi jej operovali)? Odhalí příčinu magnetická rezonance? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Jaroslavo. Je jistě vhodné podrobnější vyšetření zaměřené na příčinu problému - vhodný diagnostický postup by měl řídit ten lékař, se kterým jste potíže již řešila a vyšetřoval Vás. K bližšímu posouzení příčiny potíží nemám jen z Vašeho dotazu dostatek informací, jistě lze ale říci, že je nepravděpodobné, že by stav byl způsoben nějakým "celkovým" onemocněním (plísně, paraziti...), stejně tak jako to těžko svést jen na hemoroidy. Takže se domnívám, že provést podrobnější zobrazovací vyšetření (tedy v tomto případě magnetickou rezonanci) je vhodné, v diagnostickém postupu by ale neměla chybět i konsultace rehabilitačního lékaře s podrobným zhodnocením funkce svalů a vazů a kloubů v obl. dolní části páteře, kostrče a pánve (bolesti mohou být dány i problémem z této oblasti...) a také gynekologické vyšetření. Ohledně ovlivnění bolesti - neuvádíte jaké dávky léků berete a zda využíváte nějaké kombinace - nastavení léčby je třeba řešit s Vaším ošetřujícím lékařem, věřím, že bude možné jí upravit tak, aby se bolest účinně utlumila. Podle výsledků dovyšetření je pak možné bolesti ovlivnit i např. místní aplikací anestetika...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x