Stálá dlouhotrvající bolest v konečníku

Dobrý den, je mi 18 let a už několik měsíců (téměř již 4) pociťuji stejně intezivní pálení v konečníku. Některé dny je to horší, někdy lepší. Někdy na konci června jsem byl na chirugii, tam mi zjistili drobné vnitřní hemeroidy, které by tu bolest údajně mohli způsobovat. Divné ale je, že při stolici naopak žádnou bolest necítím. S vyprazdňováním žádný problém nemám, ani s trávením, vše je jako vždy bývalo. Doktor mi tenkrát doporučil Fakta čípky. Ty jsem dobral a bylo to v podstatě bez jakékoli změny. Poslali mě pak ještě pro jistotu na rektoskopii, kde jenom potvrdili ty drobné vnitřní hemeroidy, ale vyloučili fissury a vlastně potvrdili dobrý stav konečníku. Dokonce mi už ani nic nedoporučili, protože se jim zdálo, že tak drobné vnitřní hemeroidy nemůžou nijak vadit. Nyní už třetí týden beru tabletky Hemostop a týden používám mast Faktu, stále je to bez zlepšení - pořád pálivá bolest v konečníku, která trvá od rána do večera. Vyprázňování i stolice v naprostém pořádku, žádné známky krve. Byl jsem s tím problémem na Gastroenterologii, tam se se mnou poradili, nevěděli co, tak doporučili výtěr a za 10 dní bych měl jít na sigmoideoskopii. Mě to příjde ale divné, protože žádné problémy s trávením nemím, žádné bolesti střev ani známky krve, křeče apod. Jenom to stálé pálení v konečníku na které přípravky na léčení hemoroidů nijak nereagují (tedy, je to trochu lepší). Chtěl jsem se proto zeptat, jestli by to opravdu mohli způsobovat ty drobné vnitřní hemeroidy, které se mi jen nedaří vyléčit a utlumit, nebo jestli to spíš nemůže způsobovat třeba nějaká infekce, nebo problém se sliznicí v konečníku (nějaký parazit?), který se při rektoskopii neodhalil?

Odpověď odborníka:

Vážený pane Adame, pokud uvedená vyšetření neprokázala jinou možnou příčinu Vašich obtíží, jsou jejich zdrojem s největší pravděpodobností právě vnitřní hemoroidy, opakovaně potvrzené. Doporučuji Vám vyzkoušet účinek jiných léčivých přípravků, užívaných v léčbě hemoroidů, případně podstoupit rektoskopii v jiném zdravotnickém zařízení v rámci tzv. second opinion ("druhého názoru") a podle výsledků upravit léčebný postup. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: