Stále se nezlepšující streptokok typu c

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaká rada jak na streptokoka typu C, krom antibiotik. Praktická lékařka mi zjistila streptokoka na 2 křížky v polovině září letošního roku, nasadila antibiotika, po dobrání mi byly udělány kontrolní stěry, které stále nebyly dobré - jeden křížek -, takže po týdenní pauze mi byly opět nasazeny stejná antibiotika, situace se opět opakovala a stejná antibiotika jsem měla celkem 4x (doxyhexal) za sebou a poté mi poslední antibiotika byla změněna na Biseptol, jelikož se mi od posledních výsledků, které byly na jeden křížek streptokok zhoršil na 3 křížky. V průběhu léčby antibiotiky jsem začala mít silné bolesti v krku, nemohla jsem mluvit a měla jsem polykací problémy. Lékařka mi řekla ať po dobrání přijdu na kontrolu, která se konala dnes, jenže jak z mého, tak z jejího pohledu to lepší není. Zítra mě čekají další stěry z krku a za týden se opět uvidí jestli dostanu další antibiotika. Vím, že na streptokoka jsou nejlepší penicilinová antibiotika, jenže v minulosti se u mě objevila přecitlivělost na Augmentin, ale také Rovamycin, tudíž mi lékařka píše antibiotika s jinými léčivými látkami. Jenže mě nebaví každý týden chodit k lékařce na stěry či pro nová antibiotika. Musím chodit do školy a jen díky tomuhle jsem zameškala již velké množství hodin, tudíž by mě zajímalo, zda je možná i nějaká doprovodná léčba k antibiotikům, ale i v období mezi nimi. Velmi děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Lucie. Z Vašeho dotazu nevyplývá to podstatné - proč Vám vlastně byl v září dělán výtěr (měla jste potíže charakteru angíny?). Samotná přítomnost streptokoka typu C v krku není nemoc, může být nalezen i u zcela zdravé osoby, a tudíž nemá-li pacient potíže ukazující přesvědčivě na bakteriální infekci (samotný výsledek stěru nerovná se infekce), je nutnost léčby antibiotiky v tomto případě vysoce sporná. V případě bolestí v krku je vždy daleko pravděpodobnější virový původ potíží. Také není třeba po léčbě dělat výtěr, pokud se stav pacienta zlepší. Doxycyclin není vhodným antibiotikem k léčbě streptokoků - mělo by být přehodnoceno, jaké přesně reakce jste měla na Augmentin a Rovamycin a zda je pravděpodobné, že šlo o alergii. Pokud ano, pak by antibiotikem další volby měl být tzv. cefalosporin 1. generace (je příbuzný penicilinu, ale alergie nebývá zkřížená) - např. lék Duracef, event. lék s účinnou látkou klindamycin (např. Dalacin). Na postupu je nicméně nutno se domlouvat s ošetřující lékařkou. Hlavní rada je jediná - neřešte výsledek výtěru jako takový, ale to, jaké konkrétně máte potíže.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: