Stále se opakující nejspíše angíny

Dobrý den, už tak zhruba rok se mi stále opakuje zánět na mandlích, protože jsem alergická na penicilin, tetracyklyny a cefaklen, lékař mi vždy dal antibiotika na přeléčení, ale po dobrání, cca 14 dní potom nebo měsíc jsem měla bílo a bolavo v krku znova. Teď jsem zkusila si nechat udělat ještě testy na pohlavně přenosné choroby, a také to není ono. Jsem už docela zoufalá, mám doma tříletého syna a nechtěla bych, aby to dostal taky, výtěry mám vždy negativní. Moc prosím o radu, která vyšetření bych měla podstoupit nebo kam se obrátit. Děkuji mockrát za pomoc. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Chápu Váš pocit bezmoci, ale nepředpokládám, že by uvedená situace byla lhostejná Vašim ošetřujícím lékařům. I oni s Vámi prožívají příběh relativně neúspěšné léčby, pravděpodobně tedy navrhují nějaký další postup. Nikdo zvenčí, kdo Vás nevyšetřil, nezná nic bližšího o Vašem celkovém stavu, o ustanovení diagnosy "alergie na penicilin" atd., nebude lepším rádcem. U opakujících se infekcí se zpravidla jako první zamýšlí nad příčinou praktický lékař, dle lokalizace pak ORL či jiní specialisté. Bývá přizván imunolog, mikrobiolog. Neznám Vaši situaci po stránce gynekologické a endokrinologické. Lékař se zpravidla zajímá také o vleklé stresové vlivy, které mají za následek selhávání imunity. S ohledem na provázanost přenašečů centrálního nervového systému, jejichž rovnováha bývá porušena u poruch emocí a nálady, přichází někdy v úvahu také intervence psychologicko-psychiatrická. Omlouvám se za nekonkrétnost svých podnětů..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x