Stále se vracející kvasinka

Dobrý den, mám stále vracející se problém s poševními kvasinkami. Už jsem zoufalá. Asi před pěti týdny jsem dostala kvasinky. Okamžitě jsem si v lékárně zakoupila globule 200mg na tři dny. Po dobrání to nezabralo, a protože moje gynekoložka zrovna měla dovolenou, šla jsem si do lékárny pro další balení. To už bylo 100mg na šest dní. To jsem nedobrala, protože se vše uklidnilo a kvasinky zmizely. Asi čtyři dny poté jsem měla menstruaci, po níž jsem opět začala brát svou antikoncepci (Lunafem). Měli jsme s přítelem pohlavní styk asi další dva dny poté a kvasinky se opět projevily. Přítel se začal mazat mastičkou Fungicindin, kdybych je na něho náhodou přenesla také. Dobrala jsem zbylé čtyři globule z balení. Vše se uklidnilo, ale přesto jsem si zašlake své gynekoložce, abych jí o všem řekla. Prohlédla mě a řekla, že jsem naprosto v pořádku a že po kvasinkách ani vidu. Jen mě upozornila, abych příště s kvasinkami zašla přímo za ní. Byla jsem klidná do té doby, dokud jsme spolu s přítelem opět neměli pohlavní styk. Kvasinky se u mě opět začaly projevovat asi po 2 dnech od styku. Vůbec nevím, čím to je způsobené. Moje gynekoložka mi to neřekla a já sama příčinu neznám, protože po sexu se jdeme vždy vysprchovat, hygienu dodržuji, do bazénu jsem kvůli tomu přestala chodit, nosím bavlněné spodní prádlo a volné kalhoty, sladkosti téměř nejím, přítel se pro jistotu léčil mastičkou a podle gynekoložky to mou antikoncepcí být nemůže. Přesto je mám znovu. Nevíte, co s tím a čím to může být způsobeno? Mockrát děkuji, opravdu mě to velmi trápí.

Odpověď odborníka:

dobrý den nepíšete co za lék jste brala ... jen gramy. kompletně vyléčit kvasinku je problematické velmi často se opakuje kvasinková infekce či jiný problém , když pochva nemá stabilní kyselé prostředí - pH musí být pod 4 , i neutrální voda -pH 6 když pochvu vypláchne , třeba v bazenu , tak se objeví výtok. čili rozhodně nepoužívat mýdlo na hygienu genitálu , nepoužívat holící pěny , jen voda , pochvu nevyplachovat sprchou..... nyní ku zklidnění dopor. Rosalgin výplachy na 5 dní , pokud se poté objeví výtok , kontrola u gynekologa a absolvovat klasicko terapii ( GynPevaryl Combi Pack , Macmiror , Polygynax nebo i další prep., event. podat i antimykotika celkově... ale hlevně nedělat chyb , které narušují pH poš sekretu ...

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: