Staloral 300

Dobrý den paní doktorko, syn užívá Staloral 300 (bříza a bojínek) asi půl roku, ale i při nižších dávkách (4 – 6) pod jazyk se mu vždy zvětší slinná žláza pod jazykem, po nějaké době se o trochu zmenší, ale už ne na běžnou velikost. Hodně se mu zhoršila pleť v okolí úst a nosu a i v období a místech, kde se alergen nevyskytuje, má hodně silnou alergii. Díky ustavičnému smrkání se mu pleť zhoršuje o to víc a není schopen ani např. sportovat. Přepokládám tedy, že se jedná právě o reakci na Staloral. Má smysl, aby užíval lék v nižších dávkách a zároveň i antihistaminika(deslorotadin, xyzal, analergin neo...)? Vždyť organismus si má na alergen zvyknout a on zase jen alergické reakce potlačuje. Také se bojím, aby se mu nezvětšila slinná žláza natolik, že by mu opravdu překážela. Slyšela jsem, že by se pak musela operovat. Děkuji Vám za vyjádření.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na počátku terapie alergenovou imunoterapií je běžné užívání současně s preventivní antialergickou léčbou. Tato terapie nesnižuje účinnost vakcíny, Efekt vakcíny většinou nenastupuje první sezonu, ale až po cca 2 letech užívání. Pokud syn reaguje na podání vakcíny, tak pokračujte v nižších dávkách, nyní v pylové sezoně to vůbec nevadí, že dávky jsou snížené. Pokud by se vedlejší projevy neustupovaly, tak po konzultaci s Vaším alergologem , by by lo na zvážení ukončení terapie.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: