Standartní vyšetření dítěte při úrazu hlavy

Dobrý den! Ve středu nám vypadla naše malá (necelých 12 měsíců ) z jídelní židličky, která je 1m vysoká a spadla čelne na hlavičku. Hned začala plakat a po chvilce se ji prosákla krev v nosíku, nekrvácela, spíš se jen prosákla. Hned sme volali rychlou. Malá po chvilce plakat přestala a normálně komunikovala. V nemocnici na ambulanci jí vyšetřili pohmatem, změřili, zvážili a poslali nás na RTG. Tam nám na požádání udělali i RTG hlavičky ze zadu a k tomu i hlavičku ze předu. RTG bylo v pořádku, žádné známky poranění. ještě nás poslali na vyšetření ORL a vše v pořádku, jen na zlomené chrupavky v nosíku. po půl dne sledování na JIP, kde jí odebrali krev a měli ji chvilenku připojenou na přístrojích, mi ji dali na pokoj, jelikož malá tam řádila, myslím jako že si mála hrála a byla divoká. Dostala kapečky do nosu, aby se jí lépe dýchalo a kapečky do uší, ale to nebyla příčina úrazu, ale má zánět úška, vlivem počasí. poslední vyšetření měla vyšetření moči. Jinak ji měřili tep a poslouchali srdíčko. Zajímalo by mě, jestli vyšetření stačilo a neměla malá ještě něco podstoupit, třeba RTG hrudníku, krku ... CT vyšetření hlavičky, kvůli krvácení do mozku... Jak dlouho se má být na pozorování v nemocnici? my byli 48 hodin. Malá se zdá být v pořádku, ale bojím se, aby jí v hlavičce, v tělíčku netikala ,,bomba" a pokud vyšetření proběhlo v pořádku, máme ještě nárok, aby podstoupila ještě nějaké vyšetření, třeba to CT hlavičky, sono bříška ... a mohli si sami o to požádat? Může mít malá Epileptické záchvaty, ikdyž v rodině nejsou, nebo být hyperaktivní díky tomu úrazu? Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup byl velmi správný - pozorování dítěte se dělá nejen vyšetřeními (rtg, krevní testy a další testy), ale dalšími prohlídkami, kde se sleduje celkový stav dítěte, zornice, chování, vyšetření nervů a podobně. Pokud se dítě jeví jako v pořádku - není důvod dělat další vyšeření (u sonografie bříška ani ostatní vámi navrhovaná vyšetření nevidím důvod, když spadla na hlavičku - vyšetření se ordinují podle mechanismu úrazu) a stačí opravdu 48 hodin na pozorování. Pokud předtím byla klidná a ted "řádí" - pohovořte si o tom se svým pediatrem, dítko znova vyšetří a zváží další postup. Změna chování dítěte by sice mohla, ale nemusela nic signalizovat - chce to vyšetření pediatrem, který dítě zná a dlouhodobě sleduje. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x