Stanovit diagnózu

Vážení, v příloze Vám posílám výsledky z magn. rezonance, EEG a rentg. páteře. Pro Vaši lepší informovanost dále uvádím několik významnějších symptomů onemocnění:dvojité vidění, kývání trupu ve vzpřímené poloze, zhoršení sluchu na pravé ucho, zhoršení obratnosti pravé ruky, bolesti loktů a kolen, lokální bolesti hlavy, bolesti svalů zejména v pravém rameni, prudká paralizující bolest páteře, která vystřelí od kostrče směrem nahoru a rozprskne se v pravém lokti, necitlivá místa na pokožce těla a to na hlavě, zejména v její pravé polovině, v oblasti krční páteře, kostrče a na levé noze v oblasti pod a nad vnitřním kotníkem, štípání pokožky na dolních končetinách v klidové poloze, bolesti konečků prstů při zadržování moči. Necvičím-li můj stav se prudce zhoršuje. Zhorší se zrak, dostaví se poruchy rovnováhy, závratě, špatná nejistá chůze, nucení na stolici provázené bolestmi konečků prstů, nevolnost ba dokonce i pády. Padám na levou stranu, pomalu bez ztráty vědomí, posléze následuje silná porucha zraku a prudká nevolnost. V současné době si pomáhám protahováním, plaváním, jízdou na kole, ale při té mi mravenčí ruce zejména pravá. Ačkoliv byl běh pro mne stejně přirozený jako chůze, nyní nesmím běhat, ihned po pár krocích se mi zhorší zrak. Prosím, sdělte mi o jaké onemocnění se pravděpodobně jedná, jeho příčinu a prognózu. Vysvětlete mi, prosím, co je to chondróza, zda vznikne při poranění páteře či dokonce míchy. Prosím o co nejvíce podrobností, případně mi doporučte literaturu, ze které se dozvím více. Děkuji. PS. Zrak je vždy po ránu horší, během dne se trochu ustálí. Namáhám-li oči, třeba čtením, vyvolám si bolest hlavy a zhoršení zraku. Nesmím zaostřovat, nemohu pracovat, manuální činnost mi vyvolá bolesti a potíže. Magnetická rezonance dne 10. 5. 2005 Provedeno MR vyš. mozku v rovinách sagitálních a axiálních, sekvencemi SET1, FSET2 a IRFSE. Vyš. provedeno nativně. Hlavně ve FLAIR sekvencích jsou patrné oboustranně vysoko pariet. subkortikálně a periventrikullárně drobnější i hrubší hypersignální ložiska gliosy zřejmě na podkladě cévním. V oblasti kmene zřetelné patol. odchylky signálové intenzity neprokazuji. Komory jsou štíhlé, normální konfigurace, bez dislokace. SA prostory jsou přiměřené. Zvukovody jsou symetrické. Oblast paranasálních dutin bez zřetelného zastření. C páteř dne 21. 2. 2007 Lehce napřímená C lordóza při blokovém postavení v oblasti C5/6 při osteochondróze disku C5/6, jinak ploténky přiměřené výše, nevelké spondylotické změny, malé klouby intervertebrální nejsou artroticky změněny, pedikly neporušeny. Závěr: Osteochondróza disku C5/6 s blokovým postavením v této oblasti. EKG, EEG 25.2.2005 EKG: sinusový rytmus, 72/min EEG: středně voltážní záznam, četné artefakty z pohybu oční a z mrkání v F svodech. Nad zadními kvadranty alfa aktivita, ostrého tvaru, amplitudově nestabilní. AAR+, RF+. V T svodech bilat. četné epizody alfa – theta ostrého tvaru, po HV ostré vlny T bilat. FS: fotodriving u f 10,20 Hz, bez fotoparoxysmál. projevů. V období po FS četné ostré tranzienty T – P a T – Occ bilat. BM ve shodě s nálezem Závěr: abnormální záznam pro nestabilní ZA ostrého tvaru a pro přítomnost ostrých vln T – P a T – Occ bilat. Typické grafolementy a ložiskové projevy v záznamu nejsou.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučit literaturu nemohu, k posouzení Vašich obtíží a nálezů je třeba znalostí se záběrem celé madicíny. Takže jedině mohu doporučit vystudovat medicínu. Dodané výsledky vyšetření jsou téměř 3 roky staré, je tedy otázka, zda jsou ještě aktuální. Nicméně - není na nich žádný nález charakteristický pro vysvětlení Vašich obtíží. Pro nalezení té pravé/těch pravých příčin Vašich obtíží by bylo potřeba znát Váš stav celkově - chybí například fyzikální vyšetření (= prohlídka u lékaře), laboratorní vyšetření krve, rentgen páteře, CT (a/nebo jiná pomocná vyšetření, která by byla potřeba podle klinického nálezu; vhodná vyšetření určí ošetřující lékař, tj.ten lékař, který zná Vaši anamnézu a klinický nález). Osteochondrosa je degenerativní změny chrupavky, něco jako její zkostnatění (ztuhnutí). Je to běžný jev a projevy buď nemá nebo se objeví zhoršení pohyblivosti, často provázené bolestmi. Gliosa je jizvení mozkové tkáně, také běžný jev, u Vás dle nálezu na podkladě cévním, tj.ze zhoršeného prokrvení.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina a její příznaky
Články: Rakovina a její příznaky
Rakovina je onemocnění, při...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: