Statiny

Chci se zeptat zda užívání Zocor 40 mg dlouhodobě mě nemůže způsobovat bolesti v kloubech? Dočetla jsem se o různých potížích při užívání statinů.Už jsem psala dotaz ohledně bolestí bederní páteře a spondylolistezy 9mm.Nyní mě bolí i kyčelní klouby a jsem unavená a mám časté návalové vyčerpávající pocení.K Zocoru ještě beru Concor 2.5 Euthyrox,Godasal,Zodac,Moduretic.Děkuji zaodpověď .M.L.

Odpověď odborníka:

Bolesti kloubů se vyskytují při léčbě statiny spíše vzácně, ale občas je vídáme. Pokud je u Vás léčba statinem nutná, doporučuji poradit se s ošetřujícím lékařem,zda by šlo zkusit změnu za lépe tolerovaný preparát (např. Lescol XL). Ev. dávku statinu snížit a přidat lék snižující krevní lipidy jiným mechanismem (např. kombinovaný lék Inegy). Samozřejmě je nutné dodržovat nízkocholesterolovou dietu a dostatek pohybu, vhodné je jíst mořskou rybu aspoň 2x týdně, můžete zkusit i kapsle s rybím olejem - to vše může snížit krevní tuky také.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: