Status cribrosus bazálních ganglií

  • Dotaz od: Dagmar Slobodníková
  • Publikováno: 13.10.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, po vyšetření CT mozku, které mi lékař pro jistotu objednal, po mých potížích - (bolesti v pravé části hlavy, kožní reakce) - jedna z možných diagnóz byla pásový opar. Mám ve zprávě z vyšetření závěr: status cribrosus bazálních ganglií, více v pravé části mozku. Zní to skutečně hrozně. Mohla bych se zeptat, co to znamená? Jaká jsou s touto diagnózou spojená rizika? Jak se to projevuje? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tento termín je nepřímo typický pro aterosklerotické změny v oblasti mozku, bazální ganglia jsou místem, kde se aterosklerosa projevuje najdříve /jde o určitý druh změn v okolí cév, ale nemusí přímo znamenat aterosklerosu, jen vyslovuje podezření na anatomické děje v cévách nebo v jejich okolí/. Tento nález nemá asi nic společného s bolestmi, kterými trpíte, ale nedá se to spolehlivě vyloučit. Nechte si vyšetřit hladinu krevního cukru a krevních tuků, které aterosklerosu způsobují a věnujte se své stravě, aterosklerosu lze udržet v přijatelné míře právě stravou popř.léky, které s vámi potom probere váš obvodní lékař, bude -li to potřeba na základě provedených testů. Info o aterosklerose http://www.pfizer.cz/showdoc.do?docid=1122 a o dietě http://www.lekarskeknihy.cz/?id=80-7254-009-2. Zatím je však předčasné se znepokojovat, absolvujte krevní testy a potom je možné odvozovat důsledky a další opatření. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pravidelné říhání Chtěla bych se zeptat, už cca 10 let trpím něčím neobvyklým...
  • Mandlové čepy Potřebovala bych poradit co to může být, přítel se mi přiznal že...
  • Diskopatie páteře Moc prosím o radu, jak se zbavit bolestí krční páteře,popř...
  • Zrychlený tep, slabý puls Ráda bych se zeptala na jeden problém, který mě už...
  • Hpv vir u muže Před 8 dny jsem podstoupila konizaci děložního čípku.HSIL III...
  • Svrab Asi týden jsem měla na kůži svědivé pupínky, na kožím mi paní doktorka...
 
Naposledy čtené: