Stav po fractura tali i.

  • Dotaz od: Lukáš K.
  • Publikováno: 15.12.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den, dne 28. 8. 2013 jsem si při seskoku ze stromu přivodil zlomeninu kosti hlezenní, zavřenou, konkrétně frakturu talu (fractura tali I. sin.). Zlomenina byla bez dislokace, velmi mírná, nerozsáhlá, doktor měl problém jí na běžném RTG snímku spatřit, musela být ověřena CT vyšetřením. Ještě tentýž den jsem dostal nechodící sádru na dobu téměř 2 měsíců. 18. 10. 2013 mi byla nechodící sádra sundána, doktor odhadl dle průběžných RTG vyšetření konsolidaci na min. 80%. Ještě cca 3 týdny jsem chodil bez plné zátěže s odlehčováním berlemi, po týdnu zahájil RHB, které mi nyní skončily. Cca 14 dní - 3 týdny po sundání sádry noha ještě silně otékala, nyní už otéká velmi mírně a občasně. Bohužel mě však neopustila bolest a omezená hybnost. Na RHB dělali (a i já) co mohli, pohybový rozsah se vrátil prakticky do původního stavu kromě některých krkolomných pohybů. Přesto nedokáži dokončit oblouk kroku se závěrečným zatlačením na špičku, navíc pociťuji při chůzi (resp. kulhání) zvýšenou bolestivost na vnější straně chodidla, ihned pod kotníkem, po nějaké době mi toto místo i tak trochu "naběhne" (mírně lokálně oteklé, jakoby nepatrně nafouklé, výrazně teplejší). Mám se opět vydat do nemocnice na další RTG, nebo pokračovat ve cvičení a počítat s tím, že jde prostě a jednoduše o standardní bolestivost po ne úplně nezávažné zlomenině tohoto typu. Pro více informací přikládám kopii lékařských zpráv z nemocnice v průběhu kontrol a léčby. Děkuji mnohokrát za odpověď, LK.

Odpověď odborníka:

Zlomenina kosti hlezenní, talu, není nezávažná zlomenina, má velký vliv, její tvar a postavení, na hybnost a nebolestivost hlezna, chůze. Je možné, že se může jednat o sníženou kostní densitu, poúrazovou osteoporozu, až Sudckovu dystrofii. Proto byste na traumatologickou kontrolu včetně rtg snímku zajít měl. Jistě dostatek vitaminu D, vápníku, pokud bude třeba i léky na zvýšení prokrvení konbčetiny a některé daklší jak stav zhodnotí váš chirurg nebo ortoped. Rehabilitace dále, pohybová léčba a fyzikální terapie.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Články: Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Někdo by si mohl myslet, že...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: