Stav po konizaci čípku

Dobrý deň, som dva a pol roka po konizácii krčka maternice s výsledkom CIN 1 (zmeny boli na exocervixe v kanáliku krčka neboli nájdené žiadne, konizácii nepredchádzala biopsia ani histológia) odvtedy som bola už na troch cytologických steroch a troch kolposkopiách (pred týždňom na štvrtý ster, ale výsledky ešte nemám) a výsledok bol vždy NILM PAP II. - reaktívne bunkové zmeny. Krčok je dobre zhojený, vraj ani nie je vidno, že som podstúpila zákrok. Mám 29 rokov, deti ešte nemám, v blízkej dobe plánujem, mám 4 roky stálu známosť - promiskuita nehrozí, som zaočkovaná Silgardom. Ide o to, že mi aj onkogynekológ aj gynekológ povedali, že test na HPV netreba robiť. Je to zvláštne nakoľko na internete čítam, že bežne sa robia tieto testy po 1 roku od konizácie. Ďalšia vec sú tie "reaktívne bunkové zmeny" viem, čo to znamená, bolo mi povedané, že je to najčastejšie pod vplyvom zápalu, ibaže akého? Ja o žiadnom neviem, nemám žiadne problémy, brali mi aj kultivačný ster, keď som mala trochu silnejší výtok, ale nič sa nenašlo. Nemôžu byť tie reaktívne zmeny spôsobené HPV alebo byť ten zápal niekde vo vnútri krčka? Aká je vôbec šanca, že sa toho vírusu zbavím? Niekde je napísané, že už nikdy, inde, že sa ho zbavím už konizáciou. Z krčka mi zobrali 20x10x5 mm, robili mi LEEP. Mohli ostať na krčku bunky, ktoré sú napadnuté vírusom, ale zmeny sa ešte neprejavili? Nemali by byť výsledky, keď je výkon dostačujúci a krčok zdravý PAP 1 (alebo je táto stupnica nepresná?)? Ešte jedna otázka na záver - na poslednej kolposkopii mám v náleze "otvorené žliazky" v cytologickom náleze som mala "nezrelá metaplázia" (viem, že je to miesto, kde sú nové bunky asi veľmi zjednodušene napísané) súvisia tieto dva nálezy spolu a mohli vzniknúť mechanickým poranením? Vopred ďakujem za čas strávený nad odpoveďami, chcela by som tieto veci vedieť, svojho lekára si vážim, ale on sa moc nechce s pacientkami rozprávať a keď začne, tak sa so mnou rozpráva ako keby som mala IQ hojdacieho koňa a je dosť podráždený, človek by najradšej utiekol :-)) ale ja mu to nezazlievam, nie je to voči mne osobné a viem, že nie som odborník a takéto zložité veci sa ťažko laikovi vysvetľujú. Ja len chcem svoje výsledky a z nich vyplývajúce prognózy pochopiť, inak nad tým stále premýšľam a z cytologických kontrol mám možno aj nezmyselný stres.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Ivoo, Váš problém je na delší povídání, stejně potřebuji ještě několik informací např.kdy jste byla očkovaná Silgardem,...Nejlepší by byla Vaše návštěva, jsem každý čtvrtek v Neratovicích. Jinak pojišťovny hradí HPV odběr jen při určitých nejasných cytologických výsledcích (ASCUS, AGUS,...)ato ještě u žen nad 30let. Prevalence HPV u mladších skupin je vysoká. Dá se ale provést odběr na přání, hrazený Vámi.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: