Stav po opakované operaci krční páteře

Standa 57 let Ahoj všichni nemocní a ti co umí poradit. Mám velký problém s krční páteří. První operace 16.3.2015 - výměna ploténky, která tlačila na míchu mezi C5C6 za cake ( nějaký zvláštní silonovou ploténku). Operace proběhla předem v MN Ostrava Fifejdy. Silné pálení předloktí a prstů levé ruky a bolest ramenou ani po 30 různých rehabilitacích (perličková lázeň 10x, teplé voskové obklady a pak masáž fyzioterapeuta 20x) neustálo. Do lázni nechci - bydlím jak v lázních (příroda, bazén, hodná manželka a děti, atd.) Pak jsem odpracoval přesně půl roku na velínu a jako zástupce mistra. Druhá operace 3.3.2016 tamtéž - uvolnění utlačované míchy C5C6 a C6C7. Operace proběhla zezadu vsedě. Dneska, měsíc po operaci bolesti ramenou a silné pálení už na obou rokou zesiluje. Beru léky - Lyriku nebo Pragiolu pak Zaldiar nebo Ibalgin 400 od bolesti. V nejhorších situacích užíju třeba i Ibalgin 600 nebo D-H-C. Od nervů beru někdy Neurol nebo Lexaurin a na spaní občas Stilnox. Dlouho to vydrží ledviny nebo játra nevím. Asi budu zase opakovat stejné rehabilitační procedůry v které už moc nevěřím že pomohou. Dle vajadření mého neurochirurga se víc už s tím nedá nic dělat. Zůstaly tam ještě dva útlaky na míchu, které už nejdou operovat, protože na míše jsou už utvořené pluskýře - otlaky. Jeden zepředu, druhy níže zezadu. Vše je dobře vidět na MR. PROSÌM o radu co mám dělat dál, nebo už do smrti užívat moc nepomahajíci léky ??? PS. mám odpracovaných 40 let v třísměnném provozu na vysokých pecích, kde v osmdesátých letech byla horší dřina jak v dolech. Do důchodu bych měl jít v roce 2022 Za sebemenší radu předem děkuji. Standa

Odpověď odborníka:

Dobrý den Stando. Operace páteře 2x, z toho2x v jednom segmentu je pro páteř a její další fungování zátěž. Nevím důvod operace, jaké byly potíže a jaký nález na MR. Zdá se, že se ale zcela minuly efektem. Jisté změny na páteři a vyklenutí plotének se dá při zobrazovacích vyšetření např od středního věku naléz u většiny osob. Operovat je ale potřeba jen zlomek nálezů. Operace má zabránit dalšímu poškození nervového kořene nebo míchy. Je potřeba dát dohromady klinický neurologický nález, vidět zobrazovací vyšetření tj obrázky, nejen popis, zhodnotit i funkční nález na páteři. Funkční změny- např blokády a svalové spasmy jsou zodpovědné např za stavy bolesti a omezení hybnosti. Tyto změny na RDG ev MR vidět nejsou, je potřeba nalézt technikami vyšetření manuální medicíny, tak je lze i odstranit, navrhnout vhodnou rehabilitaci, která je hlavně o individuálním cvičení. Vrstvení různých elektroléčebných proudů, masáží a obkladů nepomůže. Je potřeba ve vašem případě se podívat na funkční stav krční páteře, zkontrolovat vše i po neurologické stránce- vyloučit pooperační tzv fibrosní srůsty, jiné komplikace. Navrhnout a naučit vhodné cvičení- k tomu po operaci mohou napomoci i lázně / nejedná se o společenský pobyt ve zdravém prostředí a navíc máte o pojišťovny nárok jen na jedny lázně po operaci páteře/. Pokud došlo již v první době k náhradě ploténky umělou, je nutné počítat s tím, že pohyblivost páteře v daném úseku již není taková jako předtím, že cvičení toto musí respektovat a že se mohou více hlavně nesprávnými cviky přetěžovat ostatní úseky páteře. Tyto věci Vám ale již nezhodnotí neurochirurg, ten hodnotí je dobré postavení po operaci, hojení bez komplikací. Léky je potřeba brát dle jistých pravidel, nelze vzít jednu tabletu, když nezabere tak jinou a různě střídat. Léky potom nenastoupají na určitou vyrovnanou úroveň a mohou mít z kolísání hladin nanejvýše nežádoucí účinky. Nepotřebujete neourodé rady na webu, ale kooperaci s lékařem, který se pokusí Vaše potíže dořešit a mírnit- např neurologa, který se orientuje i na RHB, provádí techniky i manuální medicíny, zhodnotí nutnost kontrol zobrazovacích vyšetřeních, EMG apod. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: