Stav po operaci a ozařování

Dobrý den, Obracím se na Vás jako na odborníky s prosbou o radu. í Je mi 83 let, od února 2011 mám bypass a titanovou srdeční chlopeň a ředím si krev warfarinem. Mnoho let jsem pracoval se zářením - v bývalém Radiologickém ústavu v Holešovicích, v ÚJV v Řeži v horkých komorách a v ÚVVVR Praha na uzavřených zářičích. V srpnu 2014 mi byla vyoperována spodní levá čelist s nádorem a dána titanová výplň (Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie VFN v Praze), koncem roku jsem prodělal ozařování (FN Vinohrady), chodím na kontroly (příští plánovaná je v květnu). Nemám spodní zuby a živím se převážně přes PEG nutrisonem. Jsem duchem ještě aktivní (cestuji, koníčky, turistika), a proto se s dovolením obracím na Vás touto cestou s nadějí o radu a o pomoc. V dnešní době je tolik informací, že nevím, která je správná. V puse se mi tvoří stále hodně slin a v krku nepříjemné hleny – šlemy (knedlíky), které mi omezují pohyb na veřejnosti. V informacích po internetu se dovídám, že to je průběh detoxikace po ozařování, mám prý být trpělivý. Moje dilema: mám čekat, zda to odezní samo? Mohu tomu nějak pomoci a čím? Mohu detoxikaci (vyloučení spálených buněk z těla) něčím podpořit a pak až (po jaké době asi) podpůrně posílit imunologii těla třeba colostrem nebo s Aloe Vera nebo snad něčím účinnějším? Za odpověď a radu předem srdečně děkuji. S úctou Roman

Odpověď odborníka:

Milý Romane, jste velmi statečný a moc obdivuji, jak vše i přes Váš věk skvěle snášíte! jistě je to Vaším aktivním založením a přístupem k životu, což Vám plně schvaluji a je to to nejlepší, co můžete pro posílení celého organismu udělat. Pro podporu regeneraca po léčbě je nejlepší dodržovat zdravý životní styl, vyváženou stravu, dostatek pohybu nekouření, ale to Vy jistě vše splňujete. Bylinky úplně nezatracuji, jistě člověku v mnohém pomohou, ale přímo jakou vybrat nechte si poradit u šikovné "bylinářky", ovšem pozor nenechte se napálit, respektive tahat ze sebe peníze! Co se týče nadměrného slinění, někdy lze ovlivnit léky - můžete zkusit léky s obsahem amitryptilinu 25mg na noc (neměl by být problém pro praktika Vám předepsat)a nebo proberte problém ve VFN, zkoušelo se i ozáření slinné žlázy, ale to bych určitě nechala až jako krajní řešení s odstupem od ukončení terapie, pokud se stav neupraví. Držím palce !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: