Stav po operaci appendixu

Dobrý den, ve čtvrtek 4.8.2016 jsem byl operován se slepým střevem (info o mém případu dávám do přílohy). Mám 2 dotazy: 1. Jsem 10 dní po operaci a přesto občas cítím v klidné poloze těla pohyby v místě slepého střeva, které občas (cca 3x denně) přecházejí v řezání ve stejné oblasti (na cca 3-5 vteřin). Když se hýbu, zvedám z postele a nebo si lehnu na operovaný bok, cítím stále vcelku silnou bolest, někdy řezání. Pravá strana břicha je lehce oteklá a horká a v sobotu 13.8.2016 jsem měl celý večer teplotu 38. Je toto normální a vše časem přejde a nebo mám vyhledat pomoc specialisty? 2. Do nemocnice jsem přišel 4.8.2016 s výsledky od chirurga z polikliniky a velkými bolestmi. Pan chirurg z polikliniky ve zprávě psal, že nevidí na SONO obraz čistě, ale domnívá se, že mi asi slepé střevo již prasklo a nebo k tomu nemám daleko. I přes tento fakt jsem v nemocnici čekal dalších 7 hodin na operaci a při každé kontrole jsem se dověděl, že jsem přišel pozdě. Mohu Vás poprosit o "přeložení" zaslané zprávy do češtiny? Jak vážný můj případ byl? Co vše se mi v břiše stalo? V nemocnici mi pokaždé říkali něco jiného (že vše bylo OK a chirurg z polikliniky pouze plašil, pak že jsem měl zánět opravdu těžký, pak zase že průběh byl standardní a mírný atd.). Díky moc, S pozdravem, MH

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martine, podle zprávy jste prodělal akutní zánět slepého střeva, který byl správně doporučen k operaci - odstranění slepého střeva, resp. přesněji appendixu, ve kterém byl prokázaný zánět klinicky (vyšetřením), pak i ultrazvukem (sono) a nakonec prokázaný i v histologii (v rozboru odstraněného appendixu pod mikroskopem). Podle zánětlivých hodnot (CRP přes 200) se jednalo o silný zánět, nicméně průběh je popisovaný jako standardní, bez komplikací. Co se týče první otázky - jestli Vám přetrvávají bolesti a dokonce máte teploty 38 st, měli by jste znovu zajít do nemocnice, jak Vám to je doporučeno i v propouštěcí zprávě ("V případě horeček, či jiních obtížích kontrola na naší ambulanci ihned."). Po každém zánětu, nebo operaci slepého střeva se může vyskytnout komplikace v podobě zánětu v místě, kde bylo slepé střevo (appendix), který je sice odstraněn, ale zbytky zánětu v okolí, kde byl appendix, můžou ještě přetrvávat a vést k vzniku ohraničeného zánětlivého hnisavého ložiska (abscesu). Měl by jste zajít tedy na chirurgickou ambulanci nemocnice, kde Vás operovali a měl by jste být vyšetřen chirurgem, nabrány odběry z krve a mělo by být provedeno kontrolní vyšetření břicha ultrazvukem (sono) a ev. RTG břicha, nebo další došetření, dle nálezů a zvážení chirurga. Co se týče druhé otázky - zánět probíhal patrně rychle, ale nedošlo k podle propouštěcí zprávy k proděravění appendixu. Přišel jste správně, ne pozdě, zánět slepého střeva se může rozvíjet 2-3 dny, u někoho probíhá ale mnohem rychleji - několik hodin. Proč byla prodleva 7hodin od Vašeho příjmu k operaci Vám nejlépe vysvětlí na pracovišti, kde jste byl operován. Je potřeba čas k zajištění potřebných vyšetření, zajistit, aby jste byl k operaci lačný a musí být volný operační sál, kde Vás mají operovat a na chirurgii se většinou operuje hodně... Zda byl odstup 7hodin oddůvodněný, nedokážu posoudit. Podle propouštěcí zprávy byl průběh standardní - dostal jste zápal slepého střeva, byl jste operován a zanícený appendix byl laparoskopicky bez komplikací odstraněn a po operaci rovněž nebyli žádné komplikace. Chirurg z polikliniky Vás zcela správně odeslal do nemocnice k operaci, kterou jste taky správně podstoupil. Na tom všem nelze hledat nic nezvyčejného. Nicméně potíže, které Vám přetrvávají nutí přemýšlet o možné komplikaci, ke které po operaci zánětu slepého střeva zkrátka může dojít. Proto, jak jsem již výše zmínil, by jste měl být co nejdříve znovu vyšetřen. Nelépe na pracovišti, kde Vás operovali a mají o Vás všechny záznamy. Samozřejmě můžete navštívit i jiné zařízení, když k prvnímu nemáte ev. důveru, ale je potřeba přinést s sebou propouštěcí zprávu.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: