Stav po operaci karcinomu prostaty

Dobrý den, prosím o konzultaci. Před cca 5 lety mi byla vyoperována prostata (RAPE). Histologie po operaci byla 0, takže nebylo nutné dodatečné ozáření ani chemoterapie. Z důvodu velké inkontinence po operaci mi byl implantován tzv. argus sling a potíže přestaly. Po nějaké době se ale musela dotáhnout pravá strana a zanedlouho poté se vytvořila píštěl, kterou mám dodnes, tj.cca 2roky. Můj doktor, který prováděl všechny výkony a k němuž nyní patřím do onkologické péče, tvrdí, že vše by se vyřešilo vyjmutím pásky, ale to by znamenalo návrat k starým problemům a to rozhodně nechci. Byla mi provedená i resekce píštele, ale všechno po relatívně krátké době zůstalo beze změny. Souvisí to s tím, že tělo prozatím nechce přijmout implantát. Mám dotaz, jestli píštel může postupně zmizet sama. Prozatím nosím denně 1 až 2 vložky a někdy se mi zdá, jako by sekret ustupoval. Druhý problém, který s tím úzce souvisí, je, že hodnota PSA má nepatrne stoupajici tendenci. Zpočátku hodnota 0,07 vzrostla postupne na 0,12 a poslední měření bylo 0.17. Doktor říká, že není důvod k panice vzhledem k velikosti hodnoty. Ale nesmí se nic podcenit. Podotýkám, že jsem na dlouhodobé hormonalní terapii, léky Casodex a nyni Lambica. Pro jistotu by bylo nejlepší malé ozáření. Ale to prý není možné z důvodu, že by se mohla rozpadnout páska. Jsou prý ještě nějaké injekce. Vidím to jako bezvýchodnou situaci a i když mám ke svému doktorovi velkou důvěru, rád bych slyšel druhou stranu, tzv. second opinion. Byl bych Vám velmi vděčen za Váš názor, protože celá tato situace neprospívá k mému dobrému psychickému stavu. Srdečně děkuji a zdravím, Jan.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jene. Ve VAšem případě Vám nemůžu poskytnout plnohodnotnou odpověď, protože jsem nefrolog, ne urolog, proto i moje rady považujte poze za orientační. V otázce zhojení píštele sdílím s Vaším ošetřujícím onokologem stejný názor, píštel se opravdu rychleji zacelí po odstránění pásky. Následná močová inkontinence se dá řešit permanentní katetrizací, která pacienta neeliminuje ze společenského života natolik, jako používání plín či inkontinenčních vložek. Po zhojení píštěle lze pak znovu podstoupit implantaci pásky. Samozřejme, je zde jistá šance, že se píštěl zhojí i bez nutnosti extrakce pásky, ale doba zhojení bude nepochybně delší. Co se týče hodnot PSA, opravdu se nemusíte ničeho obávat, Vaše hodnoty jsou až 30násobně nižší než hodnoty patologické, takže i drobný vzestup hodnot nic neznamená.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Články: 3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Skoro každý rodič si prošel...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: