Stav po plicní embolii - co bude dál?

Dobrý den, prodělala jsem menší plicní embolii, která byla odhalena po 14dnech potíží na V/P scanu. V rámci hospitalizace mi bylo provedeno echo srdce, které bylo v pořádku. Po půl roční léčbě warfarinem jsem byla opět na kontrole V/P scanu, kde byl prokázán stále defekt 2,5%. Dále bylo provedeno opět echo srdce, ktré bylo v pořádku, pouze prokázána nevýznamná regurgitace. Je to již rok, co jsem PE prodělala, při hlubokém nádechu stále cítím bolest a jako by tahání. Moje otázky zni: 1) Může se sraženina ještě rozpustit? 2) Pokud sraženina v plicích zůstane, co to pro mě znamená? Hrozí mi nějaké následné problémy s plícemi (při normálním nádechu mě nic nebolí, nemá pocit dušnosti)? 3) Měl bych chodit na nějaké pravidelné kontroly s plícema a srdcem? 4) Když bylo srdce v pořádku v době, kdy embolie vznikla i po půl roce, bude tedy v pořádku i nadále, kdyby v plicích zůstal zbytek sraženiny? Nebo je to pro srdce stále zátěž a hrozí zhoršení jeho funkcí? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jano, děkuji Vám za dotaz. Jaký byl přesně závěr výsledku V/P skenu? Defekt perfuze 2,5%? O jak velký defekt se jednalo při diagnostikování embolie? Profylaxe Warfarinem brání tomu,aby se PE opakovala. Defekt 2,5% je, podle mého názoru /ale nejsem kardiolog/ málo na to,aby došlo k přetížení pravého srdce.Na pravidelne kontroly byste určitě chodit měla-určitě na kontrolní ECHO-kardiografii /s měřením tlaku v plícnici-a posouzením tlaku v plicním řečišti/. Pokud byste pociťovala dušnost, jděte na plicní ev.kardiologické vyšetření okamžitě. Byla jste vyšetřena i na hematologii /s ohledem na trombofílii-tendenci ke zvýšené srážlivosti krve/? Mimochodem, riziko TEN /trombembolické nemoci/ je vyšší při užívání hormonální antikoncepce a kouření, takže pokud jste náhodou kuřačka, určitě uvažujte o abstinenci kouření. Držím Vám palce, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: