Stav po úrazu

Dobrý den. 14. 11. jsem si zlomil zanártní kost, 18. 11. jsem dostal definitivní sádru a 30. 12. jsem byl na RTG a byla mi sundána SF. Nicméně mi bylo sděleno, že kost ještě není úplně srostlá, bylo to vidět na RTG (malá mezera mezi kostmi). Již mi nebyla dána žádná fixace a mám podstoupit magnetoterapii a na nohu našlapovat na 20 % (jen si pomáhat při chůzi o FB). Na pohmat nártu mě již nic nebolelo. Diagnóza: zlom prox metafýzy; fr. MTT V a IV pedis I. sin bez dislokace. Diagnóza 30. 12. je kontrola po fr. MTT V a IV, hlezno s postfixační rigiditou, palpační citlivost na MTT V. perif +, RTG postavení vyhovující, hojení +. Bylo mi sděleno, že tyto kůstky se hojí pomalu. Bude se kost nadále hojit, i když už nemám sádru a budu na nohu došlapovat na 20 %? Budu moci během RHB a magnetoterapie začít zvyšovat zátěž a do měsíce odložit berle? Je zde riziko vzniku pakloubu? Když doma rozcvičuji hlezno, tahá mě v lýtku sval, to je normální po 7 týdnech v sádře? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zdá se podle vašeho popisu, že zlomenina je dosud nezhojena a jistě neprostavěna. Pokud budete mít po Novém roce potíže, které popisujete obraťte se ještě na svého chirurga o prodloužení znehybnění nejméně na 2 týdny ať už sádrou nebo ortézou. Do té doby určitě berle a odlehčení, klást nohu na podlahu, kontaktní zátěž do 10% tak jak popisujete. Paklouby jsou vzácné, ale znehybnění je vždy dosti dlouhé. Následná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci je na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: