Stav po vyléčené zlomenině

Dobrý den, jsem po fraktuře base metatarsu V bez dislokace, měla jsem 4 týdny sádra bez nášlapu, chůze jen o berlích, zlomenina zhojena. Po sundání sádry byla noha oteklá až k prstům, kotníky nebyly vidět. Nohu jsem ledovala, rehabil.-vířivka, Tv, elektomagnet - zatím 5x. Otok po týdnu ustoupil, zůstal pouze v ohybu nohy, ale chůze mě stále bolí - po 14 dnech od vyléčení, stále nohu při nášlapu neohnu jak bych měla, při chůzi je to znát. Po ránu je noha hodně ztuhlá a když se postavím, cítím zespod mravenčení. Nemám postižený nějaký kloub, který je potřeba k ohýbání nohy? Nelze například kleknout a tzv.sednout na nohy - táhne to a bolí. Užívám Wobenzym a pomáhá nohu uvolnit Aescin. S pozdravem Jana (47 let)

Odpověď odborníka:

Metatarsy se hojí pomalu a imobilisace se vyplatí vždy delší dobu. První na místě je kontrola na chirurgii a zhodnocení nového rtg snímku nohy, zlomenina nemusí být zhojena. V tom případě ještě prodloužení znehybnění. Rovněž zhodnoení stavu kostní density, hustoty, zda se nejedná o osteoporozu nebo dokonce Sudeckovu dystrofii. Tedy každopádně ne samoléčení, ale kontrola na chirurgii nebo ortopedii, kde jste byla léčena. teprve po ujasnění , medikace, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x