Stav po vysazení antikoncepce

Brala jsem HA 2 roky z důvodu ochrany před otěhotněním. Letos v dubnu jsem ji vysadila a hodně jsem přibrala, mám zvětšené lymfatické uzliny, otékají mi nohy, mám špatnou pleť a zhoršila se mi hypofunkce štítné žlázy. Menstruaci mám velmi nepravidelnou. Měla bych HA začít brát znovu? Necítím se dobře, ale chci mít jednou děti a nevím, jestli mě HA může o toto připravit. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Je možné, že bude nějakou dobu trvat, než dojde k hormonálním změnám. V prvé řadě bych ale doporučovala léčit štítnou žlázu, který může mít vliv i na následné otěhotnění, otoky nohou také mohou souviset. Zvětšené lymfatické uzliny by ale dle mého soudu měly mít jinou příčinu než je vynechání antikoncepce. Doporučuji provést krevní odběry na krevní obraz, sedimentaci, a základní biochemii. Podle výsledků pak postupovat dále. Bylo by vhodné event. se poté objednat na endokrinologii.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: