Steatofibroza

Zdravím, byla mi diagnostikována výraznější steatofibroza zřejmě způsobená alkoholem (pivo). Chci se zeptat, zda v tomto případě mohu konzumovat nealkoholické pivo s obsahem alkoholu do 0,5% obj. i ve větším množství, případně zda občas si mohu dopřát i "normální" pivo. Případně jaké množství a jak často. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážený Richarde, předpokládám, že steatofibroza byla diagnostikována na základě ultrazvukového či jiného zobrazovacího vyšetření. Pro lepší obraz o stavu a funkčnosti jater jsou důležíté také jaterní - krevní testy. Steatoza - v překladu ztučnění může souviset také se špatnou životosprávou, stálo by za to vyšetřit i krevní tuky, cholesterol, glykemii. Tedy pokud by hodnoty jaterních testů nebyly překročeny, nebo by se při správné životosprávě normalizovaly, znamená to, že Vaše játra nejsou příliš zničená a dobře zregenerovala. Nealko pivo dle mého názoru neškodí, nevím zda-li by pro Vás nebylo příjemnější červené víno. Sklenička červeného vína denně se naopak doporučuje jako prevence aterosklerotických chorob - kornatění tepen, infarktu myokardu apod. Ale opět platí, že jaterní testy nesmí být mimo fyziologické hodnoty. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: