Steatosa jater

Dobry den byla mi zjistena steatosa jater ztucneni alkohol nepiju tak 5let, jsem nekurak, nejsem obezni ba naopak mi kazdy rika ze jsem hubena prijdu si normalne vahu mam 54kg na 163cm. Tuky k krvi nemam ani cholesterol vsechno vrali . Uz rok neberu antikoncepci. Kvuli tm jatrum. Nejim smazeny nesolim nekorenim. Na zaklade toho mam nizky tlak 90/60. Nejim a nepiju nic co skodim jatrum i presto je rok a ten na sonu 26.6.2015 mi bylo zase zjisteno ze tu steatosu stale mam i zvyseny jaterni testy. Jsem unavena stale mam hlad.snazim se jist 6xdenne. Nevim co delat uz. Byva mi spatne od zaludku.ta unava ta je nejhorsi. V praci stim mam problem. Mam tda panickou uzkost beru cipralex pulku tu mi pred rokem snizili na zaklade tech jater. Stale stejny hlavne nevim co jist miluju jidlo tady to je pro me hrozny potrebovala bych bejak jidelnicek n evim zda to dodrzuji spravne zda mi neco nechybi. lekari mi nic nerekl jen drzte dietu. Jeste trpim na bolesti zad takze se snazim na zaklade jater nebrat zadny leky je to hrozny ani mi neni 30let deti nemam a uz mam takovy problemy. Nikdy jsem spatne nejedla jediny hrich co mam je cokolada tu sem omezila na zaklade jater. Zadnou zloutenku nic jsem neprodelala to mi taky krev brali.dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno/paní Jano. Steatosa jater jako nález popsaný na ultrazvuku může mít celou spoustu různých příčin a totéž platí pro zvýšení "jaterních testů" (zde by bylo užitečné vědět, jaké testy máte vyšší a v jaké míře). Tyto nálezy nicméně ukazují na to, že játrům se "něco děje" a tudíž je třeba tomu věnovat pozornost. Souvislost s užívanými léky (antikoncepce, antidepresiva...) je možná, ale pokud stav trvá i po vysazení nebo snížení dávky, je to sporné. Ohledně diety - zde platí, že nic takového jako "jaterní dieta" neexistuje, není žádný důvod, proč byste měla kvůli popsané situaci omezovat sůl, nekořenit atd., stravování při předpokládaném (lehkém) jaterním onemocnění je stejné jako běžná rozumná dieta s důrazem na kvalitu požívaných potravin, zcela vynechat je vhodné pouze alkohol, potraviny prošlé hodně "průmyslovým" zpracováním (konzervy, uzeniny typu paštik či salámů, limonády...) a ohledně úpravy pokrmů se vyhnout smažení (a obecně úpravě, kde dochází k možnému přepálení či spálení). Není tedy jistě nutné držet nějakou extrémní dietu, pokud tak činíte, může se to na Vašich potížích naopak podílet (únava, trávicí problémy - zde ovšem může hrát roli i Vaše úzkostná porucha, to by měl zhodnotit Váš ošetřující lékař...). Myslím, že konsultace s výživovým poradcem by pro Vás byla jistě užitečná (můžete jej vyhledat sama, lépe se ale domluvte s praktickým lékařem, vydá Vám doporučení). S praktickým lékařem (tedy tím, který by ml mít nejpodrobnější informace o Vašem celkové zdravotním stavu a zná výsledky všech dosud pro daný problém provedených vyšetření) je potřeba se také domluvit ohledně dalšího na játra zaměřeného vyšetření - jednak zda je nutné, a pokud ano, tak jaké (příčin jaterních chorob je opravdu spousta a postup je třeba řídit podle toho, co již s Vámi bylo prováděno). Můžete se event. domluvit na konsultaci specialisty - hepatologa.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: