Steatosa jater

Dobrý pane(í) doktorko(e), obracím se na Vás s dotazem ohledně nemoci - steatosa jater. Je mi 28 let, asi před 4 roky u mě bylo v nemocnici zjištěno, že mám zvýšené jaterní testy. Později jsem prodělal biopsii jater a z té byla zjištěna právě steatosa jater. tzv. ztukovatělá játra. Tyto problémy mám dlouhodobé a poslední jaterní testy jsou: GMT 4.83 ALT 1.69 ALP 1.59 AST 0.70 Dřívější hodnoty se byli nepatrně nižší, až poslední dobou došlo ke zvýšení. Pro informaci uvádím, že mám astma, alergii a pravidelně užívám lék- Seretide Diskus 50/500 - 2x denně (1 dávka), sezónně beru Zodac a jinak žádné další léky neužívám. Lékařem mě byla určena dietní strava, kterou samozřejmě dodržuji. Snažím se jíst hodně ovoce, zeleninu, tvaroh, mléčné výrobky atd. a alkohol prakticky nekonzumuji. Ze stravy jsem naprosto vyloučil majonézu, živočišné tuky, sádlo tzv. tučná jídla. Lékaře s rozborem krve - Hepatoporadnu navštěuji 1 x za 6 měsíců. Měřím asi 180 cm a vážím asi 84 kg. Mám tedy dotazy: 1) Jsou tyto hodnoty jaterních testů hodně vysoké? 2) Jaká nemoc či zdravotní problém se může později z steatosy jater vyvinout? Lékař říkal, že to může být v pozdějším věku porucha metabolismu. 3) Co mě poradíte? Existují na tento zdravotní problém nějaké léky či zdravotnické doplňky? 4) Existují nějaká další vyšetření nebo způsob jak se tato nemoc dále léčí? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů. S pozdravem a přáním hezkého dne. Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše poslední jaterní testy jsou zvýšené. Nelze říci, zda "hodně", jsou prostě nadlimitní a zvláště v případě enzymu Gamaglutamyltransferázy (GMT). Jeho zvýšení oproti ostatním někdy ukazuje na možné potíže související se zhoršeným odtokem žluči (cholestáza). Stejně tak se zvyšuje při nadměrné konzumaci alkoholu, ale jak píšete, to není Váš případ. Na první otázku jsem tedy odpověděl výše. Na druhou odpovídám, že steatoza jater je stejně tak vratný proces, jako může dále postupovat až k nevratnému ztvrdnutí jater (cirhóze). Samozřejmě se může jednat i o metabolickou poruchu, která by si v případě podezření vyžádala další vyšetřování. Co se týče léčby, předpokládám, že ji máte ve spolupráci s hepatologem máte nastavenou optimálně a stejně tak dietu, kterou popisujete, máte v pořádku. To samé platí i v případě Vaší čtvrté otázky. Hepatolog je nejvyšší možný specialista na problematiku onemocnění jater. Proto i tady předpokládám, že všechna vyšetření proběhla správně - ultrazvukové, laboratorní, klinické, bioptické, event. další vyšetřovací metody v souvislosti s podezřením na další možné příčiny (CT a jiné zobrazovací techniky), které jste však vzhledem k možným jasným příčinám ani podstoupit nemusel. Jak jsem napsal výše, možnost odhalení metabolické příčiny potíží se nabízí, pokud o tom Váš ošetřující lékař uvažuje.

 
Líbí se vám odpověď?
+27 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: