Steatoza jater

Už asi 10 docházím do poradny se zvýšenými jaterními testy, např. GGT:3,87. Sono břicha: hepatomegalie se sonografickými zn. pokročilé steatozy. Hodnoty jaterních testů mám dlouhodobě stejně zvýšené a problémy nemám. Lékař mi sdělil, že se pravděpodobně nevyhnu biopsii, aby se zjistilo, zda steatoza nepřechází do závažnější formy onemocnění. Je biopsie nutná ? Režimová opatření jako např. abstinence a dieta stejně zůstane stejná. Do jaké míry mají vypovídací hodnotu jaterní testy, když se stejně musí dělat biopsie? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jiří, tzv. jaterní testy mohou pomoci při posouzení funkce jater; histologické vyšetření vzorku tkáně odebrané při biopsii může vysvětlit mechanismus poškození jater. V řadě případů kombinace bioptických a laboratorních výsledků může upřesnit diagnózu a pomoci určit vhodný léčebný postup. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: