Steh v těhotenství

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na provedení tzv. stehu v těhotenství. Čekám druhé dítě, u prvního jsem steh měla od 16. týdne a poslední 3 měsíce jsem ležela v nemocnici.Příčinou problémů byl zkrácený čípek po plastice čípku. Ráda bych měla alespoň trochu jistotu,že nejdojde k předčasnému porodu, ale lékaři prý v dnešní době od tohoto zákroku již ustupují. Proč? Jsou zde nějaká rizika?Nám strach, že bez stehu miminko nedonosím.Děkuji za Váš názor!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Moniko, steh, neboli tzv. cerkláž, se stále v těhotenství provádí. Jeho hlavní indikací je právě nedostatečná schopnost čípku zabránit miminku v předčasném sestupu do porodních cest. Jde o to, že když miminko začne sestupovat, může nejdřív začít dráždit dolní část dělohy a vyvolat porodní kontrakce. Ty ale dnes umíme dobře zvládnout podáním léků. Když už by ale mělo miminko skutečně vstoupit do porodních cest, je raději lepší udělat cerkláž - i přes jistá dost malá rizika, jež provází každý zákrok (krvácení, pokud by se u toho poranily nešťastnou náhodou okolní struktury; infekce v rance, která se tam vytvoří). Lékaři hlavně od tohoto zákroku ustupují, protože nedostatečnost děložního čípku se dnes nevyskytuje tak často. Nejčastější příčinou předčasného porodu dnes bývá infekce. A na tu se dávají antibiotika. Ve Vašem případě je ale steh s velkou pravděpodobností tím nejsprávnějším řešením.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: