Stěhovavé bolesti kloubů a svalů

Dobrý den, už skoro tři roky mám stěhovavé bolesti kloubů a svalů, cítím se často dost unavená. Začalo to na podzim 2012 kdy jsem byla na pohotovosti s opuchlým loktem, který velmi bolel. Jelikož jsem měla podezření, že jsem těhotná, loket doktorka nijak nechtěla léčit. Dále v těhotenství mě velmi začala bolet bederní páteř a po porodu to pokračovalo šílenou bolestí plosek nohou a bolestivým křupáním v kotnících. Pak mě začala bolet levá kyčel a opět bederní páteř. Dále mě začal bolet opět loket a nyní mám bolesti celých zad. Občas pobolívají kolena, kdy mi bolest vystřeluje z kyčle a zad. Někdy ráno necítím prsty v rukou, mám brnění. Byla jsem na infekčním, kde se nepotvrdilo, že by bolesti byly z klíštěte. Na revmatologii byly všechny revmatologické testy negativní a na RTG na ortopedii byla zjištěna mírná skolioza páteře, o které vím od dětství, ale nikdy dříve jsem žádné potíže se zády neměla. Doktor řekl, že tyto bolesti rozhodně nezpůsobuje moje skolioza, odeslal mě na rehabilitace, kde mě ale odmítli, s tím že jsem hypermobilní a tudíž rehabilitace nepotřebuju. S dotazem opět na revmatologii, zda se nemůže jednat o chlamidie mi bylo řečeno, že ne, protože při chlamidiích bych měla klouby opuchlé (to jsem měla jen jednou hned na začátku bolestí v roce 2012) a že veškeré bolesti jsou z toho, že nosím miminko na rukách. Dcera už má dva roky, dávno ji nenosím a bolesti a únava jsou čím dál horší. Z bolestí a ze strachu co to může být už začínám mít i psychické potíže. Bojím se také zda to může být roztroušená skleroza, nebo něco podobně závažného. Prosím poraďte.

Odpověď odborníka:

Může se jednat o seronegativní revmatoidní artritidu, objevují se jistě i degenerativní změny v popisovaných kloubech a páteři. Měli by se vás ujmout k léčbě na revmatologii ve spolupráci s ortopedií. Nezapomenout na možnou existenci osteoporózy, Z toho titulu i provedení vyšetření hustoty kostní hmoty, densitometrie. Medikace, vhodná pohybová léčba s léčbou fyzikální. Je indikována lázeňská léčba, pobyt u moře. Léčba bývá někdy zdlouhavá.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: