Stěny srdce a arytmie

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, co to znamená, když mi lékař řekl, že mám velmi tenké stěny srdce (při ultrazvuku srdce).Jak jsem se dostala na ultrazvuk...mám občasné arytmie,jsou velmi nepřijemné, ale mám smulu v tom, že když mám nějaké přistroje na měření, zrovna se mi můj problém nevyskytne. Tudíž, žádné změření, žádná diagnoza. Vím, že si problémy nevymýšlím a mám opravdu nepřijemné přeskakování srdíčka, někdy i nepravidelný chvilkový tep a nepřijemné pocity v krku a na hrudi...hlavně po rozčilení nebo když se třeba rozbrečím a také jsem si všimla, že je mám občas když se rychle předkloním třeba pro něco na zem...tak v tu chvili....ale lékaři to nenaměřili, takže mě ani nijak neléčí....ale to tady rozebírat ani nechci, protože vím, že to je skutečně problém, který tady na internetu nevyřeším...spíš jsem se chtěla zeptat tady na tu věc, nechápu co to je tenké stěny, jako že jsou úzké?Jako že mi mohou prasknout snáze než člověku s širšími?Nebo je nějaké jiné ohrožení, mohu je tedy nějak zpevnit? cvičením? mohu při těch arytmiích v kombinaci tedy s těmi tenkými stěnami, nějak být ohrožená?Na tom ultrazvuku kromě rychlejšího tepu bylo jinak vše v podstatě v normě, lékaře jsem se ptala a on mi řekl, budte klidná, nic to neznamená, tak jsem se ho už neptala. Ale když to nic neznamená, proč to tak zdůraznoval...asi třikrát...jee vy máte strašně tenké stěny....od té doby si říkám, co to tedy je a jak si mohu pomoci hlavně já sama, nějakým posilováním, tak srdce je sval, co mám udělat aby tedy nebylo tenké?nerozumím co si tím představit...Omlouvám se,jestli se ptám na nějakou hloupost, ale jsem laik a když mám už dlouho tyto potíže a nic se nenaměří, tak už přemýšlíte nad spoustou věcí....děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jakou hodnotu vám lékař naměřil ani jak jste velká. Zpravidla se měří šíře levé komory srdeční (norma je 6-12 mm); u větší osob je třeba rozměry indexovat (přepočítávat ve vztahu k povrchu těla). Patologické bývá zpravidla zesílení (ztluštění) stěny srdečních komor, zeslabení je u jinak zdravého člověka naprosto výjimečné, resp. jsem se s ním ve své praxi nesetkal. Patologické zeslabení srdeční stěny, které je znakem některých srdečních chorob, by vyšetřující lékař snadno rozpoznal. Vy se ruptury (prasknutí) stěny srdeční bát nemusíte, léčba na zesílení stěny nemá ve Vašem případě smysl, určitě se však nevyhýbejte zvyšování kondice - pohybu a rekreačnímu sportu, které by mohly přispět i ke zmírnění či odstranění problémů s arytmií - ta je podle Vašeho popisu nejspíše zcela nezávažná a kromě toho, že je nepříjemná, Vás nijak neohrožuje. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: