Stereptokok bez příznaků

Dobrý den přeji syn měl klasické nachlazení ano trpí na rymu a má mandli 2stupně ale není často nemocný co půl roku to je výborné má 7let ale po posledním nachlazení Mudr.udělala výtěr na streptokoka a chce syna přeléčit Atb Penicilinem ,ale jemu už vůbec nic není a nechci mu je dávat nevíte co by jste mi poradil co mám dělat ? Dělala výtěr v krku syna ale v krku nebolelo ani při tom nachlazení jen měl rýmu a teploty 2 dny spojene se zanetem nosohltanu Děkuji za pomoc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Michaelo,mezi dětmi i dospělými jsou jedinci, kteří mají streptokoka v krku a nemají žádné obtíže. Říká se jim bezpříznakoví nosiči a mají v krku většinou streptokoky, které zjevně neškodí svému nositeli - ten nemá žádné obtíže ani změny při laboratorním vyšetření, a většinou se nepřenášejí na nikoho jiného. Možná měl Váš syn streptokoka v krku již před tím posledním onemocněním a nemusel mu dělat žádné problémy. Pokud syn nemá v současné době žádné potíže, zkontroloval bych ještě CRP a pokud toto bude nízké, pak bych raději počkal s ATB léčbou. Stačil by zatím jen zvýšený přísun vitamínů (celaskon, B-komplex) a s odsupem týdne až 10 dní ještě kontrolní výtěr z krku. Pokud by měl bolesti v krku a zvýšené teploty, pak by bylo lépe jej přeléčit Ospenem, Penbene či V-Penicilinem. Rozhodně ne širokospektrými ATB nebo makrolidy!!

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x