Sternální kličky

Obracím se na Vás s dotazem ohledně drátů ve sternu po operaci srdce. Již 2 měsíce (možná i déle) mě bolí sternum a drátěné kličky v něm. Jsem více jak rok a půl od operace. Bolest vznikla při posilování břišních svalů. Bolí to zvláště při větší námaze, večer a v noci, kdy mě to často "nenechá spát". V nemocnici, kde jsem byla na kontrole v dubnu, mi bylo řečeno, že kdyby to dál bolelo a nepřestávalo to bolet, tak se mám ozvat a řešilo by se to chirurgicky. Na RTG však nebylo vidět, že by nějaký drát třeba prasknul. Myslíte, že by benefity výkonu převažovaly nad riziky spojené s anestezií a samotným výkonem? Jsem medik, vím jaké rizika sebou nesou jak anestezie, tak samotné vyndání sternálních kliček. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Sternální kličky občas vyndaváme, když bolí. Bolest nesouvisí s tím, jestli je klička prasklá. My popravdě pořádně nevíme, proč někoho kličky bolí (mírná infekce, nějaká reakce kosti,...), ale neumíme s tím nic jiného udělat než je odstranit když to není k vydržení. Jednou jsem jednu kličku jednomu nemocnému odstranil jen v lokále na ambulanci - protože si to přál, za žádnou cenu nechtěl v nemocnici ležet. Asi to dost bolí, ale nestěžoval si. Každopádně to není standard a při více kličkách by to už bylo moc. Držím palce. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: