| Nápověda

Stěry z děložního čípku

 

Dobrý den, dočetla jsem se o HP virech a o jeho souvislosti s rakovinou děložního čípku. Také jsem se dozvěděla, že tyto viry se nejen přenáší pohlavním stykem ale také dotyky ne přímo genitáliemi. Má gynekoložka mi ještě nikdy nedělala stěry z děložního čípku i přesto, že je mi již 22 let. Sice jsem ještě neměla pohlavní styk, ale celkem mě to znepokojuje - poté co jsem se dočetla že HP virus se nemusí přenášet pouze pohlavním stykem. Měla bych své doktorce říci, aby mi tyto stěry udělala i přesto, že jsem ještě neměla pohlavní styk ? Jak bych potom mohla poznat, že se u mě objevily nějaké změny - když se HP virus nepřenáší jen přímo stykem? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mariello! K přenosu HPV je třeba těsného kontaktu postižené kůže a zdravé kůže a také určitého mechanického dráždění s porušením celistvosti pokožky. Je sice myslitelný přenos bez pohlavního styku, v praxi je to velmi vzácný jev. Připadal by v úvahu snad pouze při "koitus ante portas", tedy souloži mezi stehna... Myslím, že můžete být klidná. Pro jistotu gynekoložku o odběr samozřejmě požádat můžete.

MUDr. Tomáš Petružela
 

Doporučený článek: Trápí vás potíže s močením? Příčinou může být rakovina prostaty!

Trápí váš časté, obtížné a bolestivé močení? Je vám více než 50 let? Možnou příčinou vašich obtíží může být nezávažné zvětšení prostaty, ale také zhoubné nádorové bujení...  celý článek

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
Kam dál
 
 
Atopické kůži uleví moře
Články: Atopické kůži uleví moře
Už to nepotrvá dlouho a...
Dobrá zpráva pro manželky - léky na erekci pro zkvalitnění manželského sexu
Cvičte jógu, bojujete tak proti křečovým žilám
Články: Cvičte jógu, bojujete tak proti křečovým žilám
Trpíte-li tímto zdravotním...
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Prevence křečových žil: vyzkoušejte pět osvědčených cviků
Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Články: Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Obecně lze říci, že sexu v...
Alkoholici jsou náchylnější k infekci virem hepatitidy C
Články: Alkoholici jsou náchylnější k infekci virem hepatitidy C
Jedna ze základních funkcí...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Když tělo útočí proti vlastním tkáním
Články: Když tělo útočí proti vlastním tkáním
Bolesti pohybového aparátu...
Články: Když imunitní systém útočí do vlastních řad
Každé zdravé tělo reaguje...
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Trápí vás potíže s močením? Příčinou může být rakovina prostaty!

Trápí váš časté, obtížné a bolestivé močení? Je vám více než 50 let? Možnou příčinou vašich obtíží může být nezávažné zvětšení prostaty, ale také zhoubné nádorové bujení...  celý článek

x